Osvežavajuće i sočno

Sladokusci će imati zašto da se raduju u predstojećim mesecima. Sezona bobičastog voća je otvorena i traje do kasno u leto. Navalite, jer bobice ne goje!
U kupinama se krije mnogo kalcijuma, gvožđa, vitamina C. Sadrže i kiseline koje štite od raka, kako je utvrđeno. One su slatki paketići čiste energije koji jačaju zube, kosti, mišiće i nerve.
U jagodama, crvenim lepoticama, kako ih još nazivaju, puno je mangana i kalijuma. Imaju više vitamina C od iste količine pomorandži i limuna. Dobar su izvor folne kiseline. Od jagoda se mršavi, jer jedna činijica od 250 grama ima samo 1.100 kalorija. Mangan ubrzava razmenu materija, a folna kiselina pročišćava krv i uliva snagu. Kalijum pospešuje izbacivanje suvišne vode.
Borovnice, sitne plave bobice, čiste creva. Sadrže prirodnu boju antocijan, ali i pektin, vitamin C, mangan i gvožđe. Ovo voće je odlično protiv starenja, a plavi antocijan štiti ćelije i učestvuje u stvaranju krvi. Borovnice omekšavaju zidove krvnih sudova. Sušene su odlične protiv dijareje.
U malinama se kriju balastne materije, biotin i gvožđe, ali i kalijum, kalcijum, magnezijum, vitamini A, B i C, kao i silicilna kiselina. Maline uništavaju slobodne radikale i održavaju nas mladima. Olakšavaju rad zglobova i jačaju srčani mišić. Blagotvorne su za jetru i uopšte utiču na izbacivanje otrova iz tela.
Ribizle sadrže voćne kiseline, kalijum i mnogo, mnogo vitamina C, koji jača imunitet. Pored toga, ribizle jačaju i krvne sudove, pomažu izbacivanje toksina i ubrzavaju varenje. Dobre su za stomačne tegobe.
U ogrozdu ima vitamina B i C, gvožđa, fosfora, kalijuma i balastnih materija. Dobar je za lepotu kose, noktiju i kože.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

bobicasto vocejagodevitaminivoćezdravlje
Komentari (0)
Dodaj komentar