Otkrivena prva kopija Šekspirovih sabranih dela

Retka i skoro 400 godina stara kopija prvog izdanja sabranih dela Viljema Šekspira, pronađena je u Škotskoj, na ostrvu Bjut.

Stručnjaci smatraju ovaj prvi tom (First Folio), među kojima su „Magbet“ i „Kako vam drago“, najpouzdanijim tekstom za 36 dela koja je napisao čovek kog mnogi smatraju najvećim dramskim piscem, prenosi Rojetrs.

Autentičnost kopije, pronađene u Maunt Stjuart na ostrvu Bjut, potvrdila je profesorka sa Oksforda Ema Smit.

„Kada su me pozvali da mi kažu da je pronađen Šekspirov Prvi tom, pomislila sam da se šale sa mnom, ali kada sam ga samo pregledala shvatila sam da nije reč o šali,“ rekla je Smit za BBC i dodala da bi bez ovog izdanja verovatno bilo izgubljeno pola Šekspirovih dela.

S ove tri knjige u kožnom povezu, čija se vrednost procenjuje na dva i po miliona funti, broj sačuvanih originalnih Šekspirovih dela sada iznosi 234.

Britanski naučnici smatraju da je pronađeni tom sakupljen i objavljen 1623. godine, sedam godina nakon Šekspirove smrti.

Otkrivena kopija biće izložena od danas u Maunt Stjuartu, u okviru izložbe povodom 400 godina od Šekspirove smrti koja traje do kraja oktobra.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Vilijem Šekspir
Komentari (0)
Dodaj komentar