Ovih 10 namirnica može da vas drogira!

Neke od njih jedete svaki dan, ali ukoliko ne pratite upustva koja daju naučnici i lekari ove namirnice mogu da izazovu halucinacije poput nekih droga.

1. Jedno američko istraživanje je pokazalo da ispijanje sedam šoljica crne kafe dnevno može da izazovu halucinacije. Nakon ove količine, ispitanicima su se pričinjavali zvukovi, a neki su osetili i prisustvo duhova.

2. Čokolada sadrži anandamide, što je spoj koji u velikim količinama u telu proizvodi efekat vrlo sličan pušenju marihuane. Osoba od otprilike 60 kilograma težine trebalo bi odjednom da pojede oko 11 kilograma čokolade da bi osetila učinke ovog spoja.

3. Konsumacija nezrelog duda takođe može da izazove halucinacije, ali i smetnje u varenju.

4. Sir „Stilton“ s plemenitom buđi može poremetiti noćni odmor. Jedna britanska studija je otkrila da konsumacija 20 grama ovog sira pre spavanja izaziva bizarne snove.

5. Feferon izaziva paljenje u ustima i grlu, a supstanca kapsaicin iz ove biljke podstiče telo na pojačanu proizvodnju endorfina, zbog kojih možete da osetite posebno raspoloženo i pomalo „drogirano“.

6. Neke vrste pečuraka sadrže halucinogena sredstva poput psilocina i psilocibina koja pojačavaju emocije i percepciju stvari u prostoru.

7. Mak je namirnica s jakim narkotičkim svojstvima jer sadrži visok procenat alkaloida morfijuma. Prisetite se ovoga kada poželite drugu krišku štrudle s makom.

8. Glava ribe salpe iz porodice ljuskavki može da izazove višednevne halucinacije. Štaviše, u starom Rimu ova riba se jela upravo zbog svojih narkotičkih svojstava.

9. Ergotizam je trovanje brašnom od raži koje je zaraženo ergotaminom. Trovanje se manifestuje halucinacijama, grčevima, ali i odumiranjem osećaja u prstima.

10. Muskatni oraščić sadrži supstancu miristicin s jakim narkotičkim delovanjem, zbog čega bi konsumacija većih količina ovog začina mogla da dovede do mučnine, glavobolje i jakih halucinacija.

Izvor: Punkufer.hr

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

drogahrana
Komentari (0)
Dodaj komentar