Ovo je najudaljenije i najskrovitije mesto na svetu!

Koliko ste puta izgovorili: „Da odem na pusto ostrvo/tamo gde me niko neće naći/ što dalje od svih i svakoga“?

Ako tražite takvo mesto, evo gde možete da se sakrijete:

Jednim od najudaljenijih i najizolovanijih mesta na planeti Zemlji smatra se norveško ostrvo Buve (Bouvetoya) i ono se nalazi na jugu Atlantskog okeana, malo preciznije rečeno između Afrike, Južne Amerike i Antarktika.


Buve ostrvo je nenaseljeno, ima površinu 49 kvadratnih kilometara a nastalo je izlivanjem tečne lave.Čak 93 odsto površine pokriveno je lednicima.

Najbliže kopno od najudaljenijeg i najizolovanijeg mesta na Zemlji je Zemlja kraljice Mod na Antarktiku i udaljeno je 1.700 kilometara. 

Najbliže naseljeno mesto je Tristan de Kunja, udaljeno čak 2.260 kilometara.

Najveći deo ostrva okružen je prstenom od crnog vulkanskog peska, a na satelitskom snimku NASA-e najupečatljivije vizuelno obeležje predstavlja “kaldera Vilhelmeplatet”, formacija nastala erupcijom vulkana, velika kružna depresija na zapadnoj strani ostrva. Poslednja erupcija desila se pre 2.000 godina.

Najviši vrh je Olav Pik, visok 780 metara, a nalazi se na sredini ostrva, malo bliže severnoj obali. Na fotografiji NASA-e je vrlo uočljiva senka koju ovaj vrh baca na kalderu.



Činjenica da se još niko nikad na njega nije peo navela je režisera Džejsona Rodija da organizuje ekspediciju u kojoj će osvojiti ovaj vrh.Filmska ekipa se iskrcala 2012. godine na ovo zabačeno ostrvo, popela se na njegov najviši vrh i tamo ostavila vremensku kapsulu.


Buve je otkrio Žan Buve davne 1739. godine, međutim, kako ga nije oplovio nije se znalo da li je reč o kopnu ili nekom delu nekog kontinenta.

Zbog svojih klimatskih uslova nije pogodno za naseljavanje, a jedini duži boravak desio se 1927. godine kada je norveška posada na njemu provela mesec dana. Ostrvo Buve i njegove teritorijalne vode proglašene su prirodnim rezervatom 1977. godine.

Ostrvom besni oko 300 oluja tokom kalendarske godine.

Sredina ostrva leži na neaktivnom vulkanu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

najudaljenije mesto na planetizanimljivosti
Komentari (0)
Dodaj komentar