Ovo ostrvo možete da posetite samo jedan dan godišnje, evo i zašto

Na ovom ostrvu u udaljenom arhipelagu Orknijskih ostrva je nakon epidemije kuge u XIX veku vreme potpuno stalo. Manje poznato, nenaseljeno ostrvo Ejnhalou nalazi se u Orknijskom arhipelagu, severno od kopna Škotske i predstavlja zaboravljeno mjesto hodočašća i rituala, folklora i duhova, prenosi National Geographic.

Do ostrva se ne može doći 364 dana u godini, ali je uzbudljivo jer se nalazi nadohvat ruke, samo 500 metara od Mejnlanda, ostrva s kojeg se kreće na putovanje do Ejnhalova.

Nema trajekta koji bi vozili do Ejnhaloua, pa je putovanje koje svakog leta organizuje Društvo za kulturno nasleđe Orkni jedina šansa da se dođe do ostrva.

Čak i da imate sopstveni brod, struje su ovde veoma jake usled čega je dolazak na Ejnhalou veoma rizičan.

Široko je svega 900 metara i u obliku je srca. Na mapi zauzima samo tačkicu. Nisko je položeno, ima svega 40 metara na najvišoj tački, iste je boje i kontura kao i druga škotska ostrva.

Međutim, za razliku od njih, ovdje je vreme stalo. Ostrvo Ejnhalou obavijaju brojne misterije. Stanovnici Orknija odrastaju slušajući priče o duhovima ostrva.

Prema legendi, ostrvo su začarali zli, skandinavski duhovi koji pretvaraju u vazduh svakog ko pokuša da kroči na Ejnhalou. Tu su i priče o sirenama i vodenim čarobnjacima koji menjaju oblik i dolaze na kopno samo leti. Ovi mitovi su pomogli da ostrvo postane enigma, prenose mediji u regionu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

misterijeostrvoskotska
Komentari (0)
Dodaj komentar