Ovo su legende o Deda Mrazu: Najlepše priče utkane u stvarnost

Simpatični dedica u crvenom odelu u ovom periodu godine donosi poklone i paketiće deci koja su bila dobra. Nema deteta koje mu se ne raduje, a Deda Mraz je sastavni deo proslave božićnih i novogodišnjih praznika već vekovima, ali njegov zadatak, izgled, pa i ime mnogo su se promenili s vremenom.

Koreni u paganskoj mitologiji

Današnji internacionalni Deda Mraz je rezultat preplitanja mnogih tradicija i legendi raznih naroda. Među prvima je bio dugobradi Odin, jedan od glavnih germanskih bogova. On je jahao osmonogog konja, za koga su deca u čizmama ostavljala šargarepe, slamu i šećer. Odin je bio srećan što deca hrane njegovog konja, pa im je zauzvrat u čizmama ostavljao poklončiće i slatkiše.

Zla strana Deda Mraza

Danas deci samo kažemo da ako ne budu dobri neće dobiti poklone (u Italiji će ih, umesto poslastica, u čarapama čekati ugalj), ali ih nekad nisu zastrašivali samo izostajanjem nagrade, već pravom kaznom. U legendama alpskih oblasti je prije Deda Mraza živeo Krampus, demon koji je kažnjavao bezobrazne klince. Tamo se i danas početkom decembra mladići oblače u kostime Krampusa i plaše decu, hodajući ulicama i zveckajući zarđalim okovima.

Sveti Nikola

Dakle, mnoge od tih prethrišćanskih legendi su se stopile sa likom Svetog Nikole u jednog fenomenalnog debeljka koji deci donosi poklone Deda Mraza. Sveti Nikola, u stvari, nije izmišljen. Bio je bogati episkop i anonimno je pomogao trima devojčicama koje je otac zbog siromaštva hteo da pošalje u javnu kuću, pa ih je tako spasao od prostitucije. Naime, dva puta je u toku noći krišom ulazio kroz prozor i ostavljao zlatnike, a treći put je otac motrio na prozor pa je Sveti Nikola ušao kroz dimnjak. Kako su devojke sušile svoje čarape pored kamina, ostavio im je zlatnike u čarapama.

Što se tiče Svetog Nikole, on je posle smrti kanonizovan i postao svetac koji je zaštitnik djece.

Božić Bata i ostale varijacije

Deca širom planete veruju u likove koji su nastajali od Svetog Nikole: u Britaniji je to Father Christmas, u Francuskoj Pere Noel, u Nemačkoj Cris Kind, dok u SAD Kris Kringl prvo postaje Sinterklaas, da bi se na kraju pretvorio u Santa Clausa. Božić Bata i danas ponegde postoji, uglavnom u zabačenim srpskim selima, iako se polako ali sigurno zaboravlja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

deda mrazlegendestvarnost
Komentari (0)
Dodaj komentar