Ovo su najstariji spomenici na svetu sa MRAČNIM TAJNAMA koje niko ne može da objasni

Neobični spomenici krase zemlju hiljadama godina, a imaju značajnu istorijsku, kulturnu i duhovnu ulogu. Donosimo 7 najpoznatijih koji su preživeli do danas.

1. Piramide, Egipat

Piramide u Gizi su najpoznatiji i najveličanstveniji spomenici iz vremena starog Egipta. Smešten u pustinji u blizini Kaira, uživaju veliku popularnost među turistima. Postoje ukupno tri piramide, a najpopularnija je Keopsova, koja je ujedno i najveća i najstarija piramida na svetu. Naučnici još uvek nisu sigurni kako su izgrađeni ovi veliki spomenici koji privlače hiljade turista iz celog sveta.

2. Pećine u Meksiku

Meksiko krije brojne duboke pećine u kojima su se odvijale razne neobične aktivnosti. Pećine u Čičen Ici i Valjadolidu izuzetno su popularne među turistima zbog svoje natprirodne lepote, a svoju popularnost duguju legendama o žrtvovanju životinja i ljudi njihovim bogovima.

3. Stounhendž, Engleska

Ovaj praistorijski spomenik izgrađen je između 3000 i 2000. godine pre Hrista, a i danas naučnici raspravljaju kako su podignuti ti veliki kameni blokovi. Ne zna se ni ko je u Velikoj Britaniji podigao slične spomenike u verske svrhe.

4. Sigirija, Šri Lanka

Sirigija je monolitna stena, poznata i kao lavlja stena, na kojoj se nalaze ostaci nekadašnje palate kralja Kašjapa, koja je kasnije pretvorena u budistički spomenik. Visok je 200 metara, a od 1982. godine nalazi se na Uneskovoj listi svetske baštine. To je jedan od najposećenijih spomenika na Šri Lanki.

5. Kineski zid, Kina

Smatra se najvećom građevinom na svetu i jedna je od najpopularnijih turističkih atrakcija uopšte. Prvi zidovi podignuti su u 7. veku pre nove ere, a vremenom su njihovom nadogradnjom počele da se šire legende o misterioznim nestancima graditelja, čija su tela navodno bila ugrađena u zid.

6. Moai, Uskršnja ostrva

Velike glave na Uskršnjim ostrvima su tajna koja i danas pobuđuje maštu mnogih naučnika. Ni danas nisu sigurni kako su monumentalne glave nastale i donete na ovo izolovano ostrvo puno netaknute prirode.

7. Petra, Jordan

Grad uklesan u steni pripada svetskoj kulturnoj baštini, a ujedno je i jedno od najvećih arhitektonskih dostignuća u istoriji. Izgrađena je pre otprilike 2.200 godina, a meštani su gradu dali nadimak „Pustinjska ruža“.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

istorijakulturalepotaspomenicizanimljivosti
Komentari (0)
Dodaj komentar