Pakao u Australiji: Iscrpljena koala zaustavila bicikliste, „tražila vode“ (video)

Biciklisti nedaleko od Adelejda zaustavili su se kad su videli koalu na sredini puta i ona im je bez straha prišla čim su stali te se činilo da traži vodu, kazala je Eh Hesler za 7news.com.au u petak.

– Naravno da smo stali jer smo želeli da je maknemo s puta, rekla je.

– Stala sam s biciklom i ona mi je odmah prišla, dosta brzo za koalu, dala sam joj vodu iz svih naših flaša, a ona se čak i popela na moj bicikl.

– Nitko od nas nije tako nešto nikad dosad video, dodala je.

Požari koji besne nedeljama australijskim jugom i istočnom obalom i rezultirali su smrću najmanje 2000 koala, pokazala je parlamentarna istraga u decembru.

Životinje su uginule ili u požarima ili zbog manjka hrane i vode. Australijska ministarka Suzan Lej rekla  je da je do 30 odsto koala nestalo u požarima pogođenim područjima Novog Južnog Velsa, prenose mediji.

Požari u Australiji ugrožavaju opstanak koala

Strahuje se da su hiljade koala u Australiji poginule u šumskim požarima koji besne na području severno od Sidneja, što je novi udarac za opstanak tog ugroženog torbara.

Srednji i severni deo Novog Južnog Velsa bio je dom za oko 28.000 koala, ali je taj broj zbog požara znatno smanjen proteklih meseci.

Australja je prirodno stanište koali i one su među najvoljenijim životinjama u toj zemlji.

Prema rečima australijske ministarke za životnu sredinu Suzan Lej, koale su sve ugroženije jer je u požarima uništeno 30 odsto njihovog staništa,

Fotografije na kojim koale piju vodu nakon što su spašene iz požara postale su viralne na društvenim mrežama.

Širom Australije poslednjih meseci izgorelo je oko pet miliona hektara zemljišta, devet ljudi je izgubilo život, a uništenoj je više od 1.000 domova.

U Novom Južnom Velsu i Australijskoj Teritoriji Glavnog Grada proglašena je „ozbiljna opasnost“ od požara jer temperature u tom regionu rastu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

australijakoalapožari
Komentari (0)
Dodaj komentar