Pasoš za kućne ljubimce

Svih ovih godina postojale su mnoge birokratske prepreke i velika papirologija za putovanja sa ljubimcima, ali sada je tome, najzad, došao kraj. Umesto da se sa mukom prikupljaju mnogobrojni dokumenti i potvrde, vlasnici će odsad moći potpuno rasterećeno putovati svuda gde žele da vide njih i njihove ljubimce.

Za prelazak granice vašem četvoronožnom ljubimcu prvo je potrebna međunarodna knjižica vakcinacije, koja sadrži podatke o svim vakcinacijama koje je vaš pas, vaša mačka ili neki drugi mezimac primio tokom celog života, sve u skladu sa uzrastom u kome se nalazi.

Danas je veoma česta pojava da psi ili mačke lete avionom. Ovaj „pet turizam“ naročito je razvijen na zapadu, gde čak postoje i posebni hoteli, ali i čitavi lanci hotela posvećeni isključivo onim turistima koji putuju sa životinjama, ili čak za same životinje. Većina država Britanskog Komonvelta priznaje jedan poseban vid pasoša, poznat kao „pet pasoš“, to jest pasoš za kućne ljubimce. Ostale zemlje sveta zadovoljavaju se posebnom zdravstvenom knjižicom.

Odlukom Evropske unije sve životinje, baš kao i ljudi, prilikom prelaska državnih granica moraju imati unificirani životinjski pasoš. Ovaj životinjski pasoš biće dokument ekvivalentan ljudskom istoimenom dokumentu, a donekle je sličan zdravstvenoj knjižici i pet pasošu. Takoreći, on predstavlja unifikaciju svih postojećih dokumenata za putovanje životinja i sadrži osnovne elemente koje su i ostali dokumenti dosad sadržali.

Na naše četvoronožce ova priča se, nažalost, neće odnositi sve dok se nivo zdravstvene zaštite životinja ne podigne na nivo zaštite unutar Evropske unije. Epilog ove priče može biti podjednako i veseo i tužan, zavisi kako na njega gledate. Veseli pogled na svet glasi: sve ove procedure pomoći će lakšem prelasku državnih granica putnicima sa četvoronožnim ljubimcima. Neveseli pogled na svet, međutim, kaže: pre će bilo koja životinja moći da bez ikakvih prepreka putuje svetom nego naši građani. Ipak, gledajte na sve sa vedrije strane.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (2)
Dodaj komentar
  • Jelisaveta Šoštarić

    Ako neko zna tačnu proceduru oko dozvola za prelaz granice sa kucnim ljubimcem, tačnije toy pudlicom. Titar je urađen, trebalo bi da se upiše u Inspektorijatu u Ustaničkoj u Beogradu, ali osoba koja jedino to radi neće da upiše titar iako joj je to dužnost, već samo ako putujem sa psom, pa tada da još i platim 4200 dinara! Zanima me kome se mogu žaliti na dotičnu osobu, da bi mi titar bio upisan? Ako znate, molim da mi odgovorite. Hvala.

  • Koko Savić

    Koliko košta pasoš za kućcne ljubimce?