Pesma sirena

Odisej je bio jedan od najčuvenijih junaka grčke mitologije; jedino je on uspeo da čuje čudesnu pesmu sirena i da ostane živ. Ploveći pored njihovog ostrva, on je svojoj posadi zapušio uši voskom, a sebe je zaštitio od kobne pesme tako što je naredio da ga vežu za brodski jarbol. Na taj način je uspeo da nadmudri ova mitska bića – čuo je njihove glasove, ali to nije platio glavom.

Smatra se da pesma sirena označava nešto što je opasno, zavodljivo, neodoljivo i privlačno, a onoga koga namami odvodi u sigurnu smrt. Inače, iako je najrasprostranjenije shvatanje da su sirene mitska bića, stanovnice morskih dubina, do struka vilinski lepe devojke koje umesto nogu imaju riblji rep, izvorno, prema grčkoj mitologiji, one su čudovišta sa ženskom glavom i ptičjim telom – to verovatno niste znali. Sirene su bile kćeri rečnog boga Aheloja, a isticale su se divnim glasovima po kojima su dobile i imena: Aglajofona – Jasnoglasna, Telksepeja – Očaravajuća, Pesinoja – Umiljata i Molpa – Raspevana. Toliko su se ponosile svojim glasovnim mogućnostima, da su se usudile da izazovu na takmičenje i same zaštitnice umetnosti – Muze. Naravno, izgubile su, a njihova sujeta kažnjena je tako što su napola pretvorene u ptice.

Prema drugoj, kasnijoj verziji, ove po rođenju lepe devojke postale su krilate nakaze, ali su zadržale lepo lice i divne glasove, jer su uvredile boginju ljubavi i lepote Afroditu. Naime, ona ih je pretvorila u krilata čudovišta pošto se nisu lako predavale ljubavnom zanosu. Kako god da su zadobile svoj izgled, one su ga se jako stidele, pa su utočište potražile daleko od sveta i pronašle ga na stenovitom ostrvu nedaleko od Scile i Haribde. Tamo su svojim zanosnim pevanjem mamile mornare na obalu, gde bi ih davile i iz njihovog tela isisavale krv.

U mitu o Argonautima, čuvenim tragačima za zlatnim runom, zabeleženo je da je jedino Orfej uspeo da nadmaši lepotu zavodljivog pevanja ovih čudnih bića. Pola žene, a pola ribe, ili pola žene, a pola ptice; u svakom slučaju, svi dokazi ukazuju na to da su ova mitska bića bila čudovišta. Setite se toga kada sledećeg puta budete gledali filmove ili crtane filmove o sirenama – i čuvajte se njihove pesme!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar