Pitaj me, pitaj

Sunce nam daje svetlost, vazduh daje život, a voda čistoću i zdravlje. Šta mislite, da li su oni živa ili neživa priroda? Oni su svuda gde se okrenete – oni su svet oko nas.

Da li ste nekada razmišljali šta sve čini svet oko nas? Ako jeste, onda ćete sigurno reći da je to sve ono što vidite i što se čulima može registrovati. Tu spadaju životinje, biljke i, naravno – ljudi. Međutim, šta je sa onim što se ne može videti golim okom? Da li su životinje i neživa priroda povezani? Za ove biljke ste sigurno čuli: krastavac, trešnja, cvekla, paradajz, kruška i višnja. Da li znate koje od njih rastu u povrtnjaku? Ako ste i na to pitanje tačno odgovorili, probajte sa ovim: da li su gliste i orao šumske životinje? Ukoliko i to znate, čeka vas sledeće: da li su pas, jež i krava biljojedi, mesojedi ili svaštojedi? Šta ćete sada? Sigurno i to znate.

Ako vam je dosadilo da razmišljate o životinjama, evo nekoliko pitanja o biljkama. Da li se one rađaju ili niču? Priznajemo, to je lako. Zato, pogodite jesu li lukovice, krtola, deblo i vlat nazivi za različita stabla ili biljke?

Zamislite da je leto. Na moru ste, smokve su sazrele, a vi ih berete. Da biste ih pojeli, morate najpre odgovoriti da li je smokva zeljasta ili drvenasta biljka. Kada smo već kod leta, koji su meseci samo delimično letnji? Da li su to jun i jul, ili možda jun i septembar? Možda su to čak i jun i maj i mart?

Svako od vas je makar jednom bio na planini. Da li se rastojanje od podnožja do vrha uzvišenja naziva strana, klisura ili dolina? Šta mislite, da li je visoravan drugo ime za planinu, poljanu ili ravnicu na planini? Sve to ste učili u školi. Takođe je veoma važno da se snalazite u prostoru. Kada biste se slučajno izgubili u šumi, šta biste uradili da se pravilno orijentišete? Najpre treba da se okrenete licem prema severu. Međutim, kako ga pronaći? Potražite zvezdu Danicu ako je noć ili mahovinu ako je dan. Tada će vaša desna ruka pokazivati sever, a potom ćete lako odrediti ostale strane sveta.

Kako stojite sa računanjem vremena? Pre četiri godine, dakle, 2000. godine, bili ste na skijanju. Da li je to bilo u 20. ili u 21. veku? Neka važna istorijska ličnost rođena je 1800. godine, a umrla je 1871. godine. U kom veku je ta ličnost rođena, a u kom je živela?

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar