Placevi na Mesecu

Dennis Hope, 52-godišnji bivši prodavac obuće iz Kalifornije je započeo vrlo zanimljiv posao: prodaju placeva na Mesecu. I posao je veoma dobro krenuo. Toliko da je Hope otvorio „predstavništvo“ i u Velikoj Britaniji koje vodi Francis Williams. Njih dvojica su zajedno pokrenuli sajt Moonestates.com, koji je počeo da privlači pažnju medija, ali i da izaziva polemike među ekspertima po pitanju prava na prodaju zemljišta na Mesecu.

Konsultovani po ovom pitanju, zvaničnici Ujedinjenih nacija tvrde da niko ne polaže pravo na Mesec, a razlog što niko do sada nije pokrenuo sudski proces je što niko ne uzima za ozbiljno ovakav poduhvat. Ali za Dennisa Hopa je čitav projekat izuzetno ozbiljan: zahvaljujući svojim poslovnim planovima i radu, kalifornijski trgovac danas ima kuću sa bazenom i letačku školu sa tri aviona!

Sam Dennis tvrdi da je do sada imao 273.000 mušterija, da su 400 njih poznate i javne ličnosti, i da čak i jedan član britanske kraljevske porodice ima svoj plac na Mesecu. „U pitanju nije nikakva šala. Ljudi koji kupuju zemljište žele da budu pioniri u trenutku kada bude omogućen put na Mesec“, kaže kalifornijski biznismen.

Šta o svemu ovome kaže zakon i da li postoji uopšte takav? Dokument koji je na međunarodnom nivou nastao 10. oktobra 1967. godine glasi: „Svemir, Mesec i ostala nebeska tela ne mogu da budu svojina bilo koje nacije ili države, niti mogu da budu zazuzeti okupacijom ili bilo kojim drugim sredstvom.“ Dennis Hope je u tom dokumentu video svoju šansu: „Kaže se da nijedna nacija ili država ne mogu da poseduju Mesec, ali se nigde ne navodi da se to zabranjuje pojedincu.“ Pronašavši rupu u zakonu, on je 1980. u Ujedinjenim nacijama podneo prijavu o vlasništvu nad Mesecom i na taj način ozvaničio svoju nameru da prodaje placeve na Zemljinom satelitu.

S druge strane, jedan od službenika UN, Philip McDougal, tvrdi da „vlasnik Meseca“ nije baš najbolje proučio dokumenta koja se tiču ove problematike. Godine 1979. je sačinjena dopuna sporazuma iz 1967. godine, kojom se precizira da je svemir „međunarodna“ teritorija, baš kao i morska pučina. Znači, niko ne može da ga prigrabi za sebe.

Sam Dennis se nije zaustavio na Mesecu, već je sebe proglasio i vlasnikom svih nebeskih tela u Sunčevom sistemu, uključujući i 8 ostalih planeta i njihovih satelita kojih ima tačno 51. Prema njegovoj računici, on poseduje „nekretnine“ u vrednosti od 763 triliona dolara. Ponosni vlasnik traži i prijem u UN, gde bi zastupao interese vlasnika zemljišta na Mesecu, a ističe da 50 centi od svake prodaje ide u humanitarne svrhe, npr. UNICEF-u, i da su sredstva koje je u te svrhe izdvojio prošle godine dostigla 26.000 dolara.

Ako vas je tekst zainteresovao i zaista želite da kupite svoj plac, cena je vrlo povoljna i iznosi svega 15 funti po jutru. A ako biste želeli imanje malo dalje od kuće, strpite se. Moonestates.com najavljuju vrlo skoru prodaju zemljišta i na Marsu i Veneri.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar