Podnevno cveće

Lamprantus nazivaju i podnevno cveće. Vrsta koju možete da nabavite u proleće za uzgoj na balkonu, ali i u sobi je Lampranthus conspicuous. Taj lepi polugrm cveta celog leta. Cvetovi su nežni, zrakasti, purpurnoružičaste boje. Lamprantus potiče iz južnoafričke pokrajine Kapland, gde raste kao grm. I kao lončanica može imati stabljike duge oko pola metra. Više rezanaca posađenih u posudu daje grmolike biljke lepog izgleda, koje će biti posebno atraktivne postavimo li ih kao viseće biljke.
Možete držati lamprantus na balkonu i terasi, ali i u zatvorenom prostoru. U sobi morate da mu osigurate svetlo mesto, jer će jedino u tom slučaju dobro uspevati i raskošno cvetati. Najviše mu odgovara dobro osvetljen prozor. Zimi biljke često teraju ružne duge izboje, pa iskusniji ljubitelji sukulenata radije stave reznice da se zakorene u septembru. Samo će temeljno obrezivanje u februaru potaknuti stare biljke da poteraju nove stabljike. U to vreme već možete imati gotove zakorenjene mlade biljke uzgojene iz reznica. Otklanjanje vršnih izboja podstiče grmolik rast.
U vegetacijskom razdoblju potrebna je umerena vlažnost zemlje, a čak i zimi ne dopustite da se osuši. Od proleća do jeseni svake dve nedelje prihranite biljku. Osigurajte joj što svetlije mesto, čak i sunčano. Preko leta dobro je držati lamprantus napolju. Prezimljuje na temperaturi od 10 do 12 stepeni. Presađuje se krajem februara ili početkom marta u mešavinu jednakih delova zemlje za lončanice i peska. Neposredno nakon presađivanja starije biljke treba temeljno orezati.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

balkoncvećehortikulturalamprantuspodnevno cvece
Komentari (0)
Dodaj komentar