Podvodna sednica vlade

Članovi Vlade Maldiva obukli su opremu za ronjenje i uz pomoć signala rukama održali podvodni sastanak kako bi skrenuli pažnju na problem globalnog zagrevanja.
Predsednik Muhamed Našhed i 13 vladinih zvaničnika zauzeli su svoja mesta pod vodom – šest metara ispod površine mora u laguni na jednom ostrvu koje se koristi za vojni trening.
Cilj sastanka održanog između korala bio je da se privuče pažnja na strah od porasta nivoa mora, što je prouzrokovano topljenjem polarnih santi leda, a sve to može da izazove potapanje atola na kojima se nalaze Maldivi. Prosečna visina tih atola je 2,1 metar iznad površine mora.
Dok su mehurići vazduha izlazili ispod njihovih maski, predsednik, potpredsednik, sekretar vlade i 11 ministara potpisali su dokument koji poziva sve zemlje da smanje emisiju ugljen-dioksida.
Bogate zemlje žele da sve zemlje na svetu smanje emisiju ugljen-dioksida, dok siromašne zemlje kažu da većinu tereta treba da ponesu industrijski razvijene zemlje.
Veliki broj maldivskih vojnika obezbeđivao je ovaj sastanak, ali jedini uljezi su bile ribe.
Predsednik je već najavio planove za kupovinu nove zemlje za svoj narod ako 1.192 koralnih ostrva bude potopljeno. On je obećao da će od Maldiva napraviti prvu svetsku ugljen-dioksid neutralnu državu.
Predsednik Maldiva je profesionalni ronilac, ali su drugi članovi njegovog kabineta morali da uzimaju časove ronjenja zbog ovog sastanka.
Tri ministara nisu prisustvovala sastanku – dvojica nisu dobila saglasnost lekara, a treći je bio u inostranstvu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

emisija co2maldivizabavazanimljivosti
Komentari (0)
Dodaj komentar