Pravi prijatelji

Domovina nandaja papagaja je Južna Amerika, od Bolivije do Paragvaja. Iako je ova vrsta rano zainteresovala odgajivače, nandaja papagaji su još uvek retki u kavezima ljubitelja egzotičnih ptica. Smatra se da su doneti u Evropu nešto pre Prvog svetskog rata.

Šta treba znati ako se želi ova lepa ptičica? Mužjak i ženka se gotovo ne razlikuju po izgledu, pa se odgajivačima početnicima preporučuje da prilikom kupovine budu obazrivi. Ipak, ženka i mužjak ove vrste mogu se razlikovati i pored velike sličnosti: ženka ima nešto sitnije telo i tanji, povijeniji kljun.

Telo nandaja papagaja dugo je od 300 do 350 milimetara. Kljun je crno-siv, a perje pretežno prljavozeleno, sa crnom ćelom, dok su vrh krila i rep tamniji. Osobina koja ovu vrstu odvaja od ostalih papagaja jeste velika druželjubivost; zahvaljujući mirnoj ćudi, nandaja papagaji mogu da se gaje u većoj volijeri sa drugim pticama. Ne preporučuje se za uzgoj u stanu pošto ispušta prodorne krike kada se uzbudi.

Ako se pažljivo i strpljivo neguju, ovi papagaji se dobro legu. Treba im obezbediti odgovarajući sanduk čije su dimenzije 26 x 26 x 45 centimetara sa otvorom od sedam centimetara. Par nandaja provodi noć u gnezdu, kao i većina papagaja. Ženka snese od četiri do šest jaja, na kojima sama leži oko 25 dana. Mlade par izvodi samo jednom godišnje, a papagajčići napuštaju gnezdo posle 49 dana. Međutim, roditelji tada ne prestaju da brinu o njima – hrane ih još duže vremena.

Osnovna hrana, kao i za većinu papagaja, jeste suncokret, ljušten ovas, konoplja i drugo seme. Nandaje rado jedu voće i zeleniš, pa je preporučljivo da im se ovakva hrana daje naročito u vreme leženja. Treba napomenuti da je ova vrsta veoma osetljiva na niske temperature. Neki odgajivači drže nandaja papagaje napolju tokom cele zime, ali u našim uslovima to bi ipak bilo suviše rizično.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar