Predeo slikan čajem

Rozmari Kranabeter u planinama ima svoju baštu sa lekovitim biljkama. Bašta ima 700 kvadratnih metara i nalazi se na 1.100 metara visine, iznad Iršena, jednog sela u Austriji, koje se izvanredno uklapa u prirodni pejzaž. Uz tridesetak različitih lekovitih biljaka ova mlada seljanka uzgaja aromatične biljke, lavandu, matičnjak i slez.

Preduslovi za baštu sa začinskim biljkama u Austriji su idealni. Naime, tamo ima mnogo sunca, vazduh je čist, voda je takođe čista, a oko 400 začinskih i lekovitih biljaka uspeva u divljini. Zato su stanovnici Austrije koji odrastaju uz mnoštvo lekovitih sorti bilja nasledili od svojih baka i deka recepte za domaću upotrebu, pravljenje prirodnih kozmetičkih preparata i kulinarske začinske specijalitete.

Ideja da se napravi bašta začinskih biljaka rođena je još pre 15 godina. U međuvremenu se desilo mnogo toga. Meštani su počeli da organizuju različite manifestacije, seminare i konferencije na kojima se uče osnovi o lekovitom dejstvu biljaka. Uprkos svim tim aktivnostima, šarm sela je ostao isti. Masovnog turizma nema, a ako i nekog tuda nanese put, raduje se što može da prenoći u gostinjskim sobama koje se zovu „Nana“ ili „Zlatna rutvica“. Odmor počinje čim se oseti dah prirode i ugledaju šarolike alpske livade i saksije sa zasađenim začinskim biljem na prozoru kuća.

Ko voli da šeta cvetnim livadama, biće iznenađen koliko nepoznatog bilja se tu krije. U toj sredini može se naći 400 lekovitih biljaka sa visokom koncentracijom eteričnih ulja. Tu možete uživati u sjaju skerletnocrvenih cvetova. Monarda se može koristiti sveža ili sušena za čaj. Ako se pomeša sa nanom, deluje umirujuće.

Seoska bašta na 800 metara visine zaista deluje impresivno. Ko se odluči da poseti ovo selo puno lekovitih biljaka, na svakom koraku može da uživa u svetu boja i arome. Tu se može naći više od 300 bašta sa lekovitim biljkama. Možda će vam vlasnici otkriti neke tajne uspešnog uzgajanja. Na kraju dana napravite sebi čaj za laku noć od sušenih lekovitih biljaka kao što su nana, majčina dušica ili šipak. Okusite tajanstvenu mešavinu za dobru sreću i san.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar