Pronašli mesto na kom je vaskrsao Isus Hrist?

Arheolozi su u Izraelu pronašli drevno utvrđenje koje bi moglo pomoći identifikaciji grada Emausa, gde se, prema Novom zavetu, Isus prvi put pojavio posle raspeća i Vaskrsenja.

Tim francusko-izraelskih arheologa otkrio je drevno helenističko utvrđenje u blizini Jerusalima, staro 2.200 godina. Ovaj lokalitet, koji je verovatno izgradio general Bakuides, mogao bi da pomogne u određivanju lokacije biblijskog grada u kome je vaskrsao Isus Hrist.

Od 2017. godine arheolozi vrše iskopavanje u Kuiriat-Jearimu, brdu iznad Jerusalima, koje se nalazi nekoliko kilometara zapadno od grada, pored grada Abu Ghosh. U poslednjih nekoliko meseci naučnici su pronašli utvrđenje sa zidovima visine i do tri metra. Na mestu su takođe otkriveni ostaci kule.

General Sekuidid Bakuides je izgradio obruč tvrđava, koje su čuvale pristup Jerusalimu.

Kuiriat-Jearim se ne nalazi u istorijskim izveštajima u kojima se detaljno navodi spisak utvrđenja koja je podigao Bakuides, bar ne pod ovim imenom. Međutim, oni uključuju i neidentifikovano mesto, koje se nalazi negde zapadno od Jerusalima, a „koje je poznavao jevrejski rimski istoričar Jozef Flavije i autor ’Prve knjige‘ Makabeja, pod imenom Emaus“.

Pošto nema drugih poznatih važnih helenističkih tvrđava zapadno od Jerusalima, arheolozi predlažu da brdo Kuiriat-Jearim i pripadajući grad Abu Ghosh budu identifikovani kao grad Emaus, utvrđen od Bakuidesa.

„Autori studije imaju dobro arheološko, geografsko i topografsko polazište. Međutim, to i dalje ostaje samo hipoteza“, kaže Benjamin Isak, profesor drevne istorije na Univerzitetu u Tel Avivu.

Ariel Davida, kolumnista „Haaretza“, smatra da „istraživači ne mogu reći da li se tamo zaista dogodilo čudesno vaskrsenje, ali biblijska arheologija može dati uvid u istorijski kontekst religijskih tekstova i njihov nivo preciznosti kada opisuju mesta koja milioni ljudi smatraju svetim“.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Isus Hrist
Komentari (0)
Dodaj komentar