Prošla godina najtoplija otkako se vrše merenja

Pesimistične prognoze naučnika da će 2016. ostati zabeležena kao treća u nizu rekordno topla godina potvrđene su prekjuče kada su tri vodeće agencije – britanski Meteorološki zavod, američka NASA i NOAA (Nacionalna administracija za okeane i atmosferu SAD) objavile zvanične podatke.

Merenja i analize vršile su nezavisno jedna od druge, ali rezultati se poklapaju, pokazujući da su kopno i more na našoj planeti 2016. godine bili topliji nego ikada otkako se vrše moderna merenja.

To je zvanično od 1880. godine, ali naučna istraživanja ukazuju da je zemlja poslednji put bila ovoliko zagrejana pre 115.000 godina, a da nivo ugljen-dioksida nije bio na sadašnjem nivou četiri miliona godina, objavio je „Gardijan”.

NOAA je izračunala da je prosečna globalna temperatura 2016. godine bila 14,84 stepena Celzijusa, što je za 0,04 stepena Celzijusa toplije nego takođe tople 2015. godine.

Podaci NASA su pokazali još veće odstupanje jer uključuju veći deo Arktika, gde je prošle godine bilo izuzetno toplo. Američka agencija za istraživanje svemira procenila je da je prosečna temperatura prošle godine bila za 0,12 stepena Celzijusa viša nego 2015. godine.

Prošle godine je rekordno vrelo bilo u Pretoriji u januaru (42,7 stepeni Celzijusa), u Mae Hong Sonu na Tajlandu u aprilu (44,6 stepeni), u Palodiju u Indiji u maju (51 stepen), a u Mitribi u Kuvajtu izmerena su 54 stepena u julu. Delovi ruskog Arktika su takođe iskusili rekordno zagrevanje, za čak sedam stepeni iznad proseka.

Ukupno, temperatura na zemlji je viša za 1,1 stepen Celzijusa u odnosu na period pre industrijske revolucije. To je opasno blizu 1,5 stepeni koliko je Pariskim sporazumom iz 2015. godine određeno kao maksimum koji se ne sme preći.

Vrelini jeste doprineo fenomen El ninjo, posebno u prvim mesecima 2016. godine. Međutim, glavni faktor su bile rastuće emisije ugljen-dioksida, izazvane aktivnostima ljudi, i one će i dalje uticati na rast temperature.

Gavin Šmit, direktor Godard instituta za svemirske studije pri agenciji NASA, rekao je da El ninjo jeste bio važan faktor u 2015. i 2016, ali da bi to bile rekordno tople godine i bez ovog pacifičkog fenomena.

On je takođe upozorio da je zagrevanje planete prošle godine 90 odsto bilo posledica povećanih emisija gasova sa efektom staklene bašte i izneo prognoze da će i ova godina biti ekstremno topla.

Krajem prošle godine Svetske meteorološke organizacije je objavila podatak da je temperatura u svetu za 1,2 stepena Celzijusa viša od proseka pre industrijalizacije.

Sve više temperature na globalnom nivou i ekstremne vremenske pojave kao posledica toga pokazuju da će čovečanstvo osetiti efekte klimatskih promena ranije nego što se očekivalo, upozorili su naučnici.

Ekološke aktiviste posebno zabrinjava to što je jedan od dva najveća svetska zagađivača ugljen-dioksidom – SAD, izabrao za predsednika čoveka koji negira da se klima menja i koji bira u svoj tim istomišljenike po tom pitanju.

U strahu da će Trampova administracija ugroziti teško ostvaren napredak u borbi protiv klimatskih promena, „Gardijan”, američko-španska TV mreža Junivižn i društvena mreža „Tamblr” počeli su dan pred inauguraciju u Vašingtonu, dvadesetčetvoročasovno izveštavanje na engleskom i španskom sa svih kontinenata kako bi ukazali na ozbiljnost problema globalnog zagrevanja.

(Politika)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

letotolpo vreme
Komentari (0)
Dodaj komentar