Protesti zbog imenovanja Polanskog za domaćina dodele Cezara

Izbor Romana Polanskog, optuženog za silovanje maloletnice 1970-ih u SAD, za domaćina ceremonije dodele filmske nagrade Cezar, francuskog ekvivalenta Oskaru, podstakao je pozive na bojkot i kritike feminista i jedne ministarke i bacilo senku na tu filmsku ceremoniju.

Francuska ministarka za prava žena Lorans Rosinjol ocenila je danas da je „iznenadjujući i šokantan“ izbor ovog francusko-poljskog reditelja za predsedavajućeg ceremonije dodele Cezara, najveće nagrade francuskog filma, koja se održava 24. februara.

„Taj izbor svedoči o ravnodušnosti onih koji su odlučili da ga imenuju… s obzirom na činjenice koje mu se stavljaju na teret“, rekla je ministarka.

Reditelja filmova „Tesa“, „Pijanista“ i „Rozmarina beba“, dobitnika brojnih nagrada širom sveta, i dalje goni američko pravosudje zbog optužbi da je silovao maloletnicu 1977. godine.

U četvrtak se protiv izbora Polanskog kao voditelja ceremonije izjasnilo feminističko udruženje „Oze le Feminism“ (Osez le Feminisme) koje je izrazilo „bes“ i pozvalo na protestni skup na dan svečanosti u sali Plejel u Parizu, gde se uručuju Cezari.  

Čim je objavljeno da će Roman Polanski biti domaćin, poziv na bojkot poslat je preko društvenih mreža pod haštagom #boycottcesar.

Takodje je pokrenuta peticija na change.org za smenjivanje Polanskog koje je do sada prikupila 45. 000 potpisa.

Francuska Akademija za filmsku umetnost i tehniku, organizator Cezara, nije želela da komentariše kao ni ministarka kulture Odri Azule.

Titula predsededavajućeg ceremonije dodele Cezara je uglavnom počasna titula, pošto nagrade dodeljuje više od 4.000 profesionalaca.

Rodjen u Francuskoj od poljskih roditelja, Roman Polanski, koji je tada imao 43 godine, optužen je 1977. godine u Kaliforniji za silovanje 13-ogodišnje devojčice.

On je oslobodjen uz kauciju posle 42 dana zatvora. Izjasnio se krivim za „ilegalne seksualne odnose“ sa maloletnicom, ali je negirao je da se radilo o silovanju. Polanski je pobegao iz SAD pre izricanja kazne, strahujući da će ona biti jako oštra.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar