Prsate devojke udvostručuju tiraž

Konstatacija iz naslova je britanskom tabloidu „Sun“ donela status najtiražnijih dnevnih novina na Ostrvu. Kada je ovaj list 1969. godine kupio medijski magnat Rupert Murdock, bile su to novine u krizi, orijentisane na intelektualnu publiku. Novi, preduzimljivi vlasnik je uspeo da vrlo brzo pretvori „Sun“ u list za slobodoumnu, mladu publiku, koja sluša Hendriksa, Cepeline i Stounse, posećuje rok-festivale i uživa u psihodeličnim iskustvima.

A gde su prsate devojke u čitavoj ovoj priči? Pa, na trećoj strani najtiražnijih britanskih novina, koja ovog novembra slavi tridesetogodišnjicu postojanja. Legenda kaže da se novembra 1970. godine prva fotografije devojke u toplesu na toj strani pojavila sasvim slučajno, da bi se pokrila greška u slaganju i „rupa“ koja je tom prilikom nastala. Za godinu dana postojanja stranice sa golišavim devojkama, „Sun“ je udvostručio svoj tiraž, koji je dostigao čak 2,5 miliona primeraka. Naravno, sa slikama se nikad nije preteralo, devojke su bile zavodljive, ali ne i razvratne, i svaka od fotografija je prethodno pokazivana ženskom delu osoblja koje je procenjivalo ima li nečeg uvredljivog na njima.

Magična formula koja glasi nasmešene devojke + toples + retuširani zubi, koji su tako postajali savršeno blistavo beli, je postala tradicija i zaštitni znak britanskog tabloida. Što se tiče savršenosti devojaka i njihovog ulepšavanja putem raznih tehnika, interesantna je i jedna anegdota koja se tiče bivšeg urednika Bernard-a Shrimsley-a – na poleđini jedne od fotografija on je napisao: „Bradavice previše fantastične! Učiniti bradavice manje fantastičnima!“. Ovaj urednik je i imao duhovitu opasku na račun svojih čitalaca. Govorio je da imaju fiksaciju na grudi zato što su prva generacija koja je hranjena na dudu.

U osamdesetim godinama je najtiražnijem britanskom tabloidu počeo opasno da se približava konkurent „Daily Star“. I opet su grudi odradile posao! I to grudi Samanta-e Fox koja je svojim „adutima“ razbila konkurenciju. Svih ovih trideset godina, koliko kultna treća strana sa fotografijama postoji, grudi su bile i ostale glavno oružje koje „Sun“ održavalo na prvom mestu. Zato je i ovom jubileju posvećena zaslužena pažnja na posebnoj web-stranici, na kojoj ćete se upoznati sa istorijatom i odgledati za ovu priliku posebno pripremljen slide-show.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar