Psi na suncu

Sunčano i toplo vreme pruža vam priliku da sa svojim kućnim ljubimcem provedete više vremena na svežem vazduhu. Međutim, ako svog psa ne nadgledate, uživanje u prirodi može doneti mnogo nevolja.
Izlazak u šetnju trebalo bi organičiti na trčanje i igru među zelenilom, na mestima koja su za to obeležena. Zbog toga psa nikada nemojte izvoditi na dečja igrališta ili velike skupove na otvorenom, gde bi buka i veliki broj ljudi mogli da ga uznemire. Ako vaš ljubimac nema pločicu s imenom i adresom vlasnika, nabavite je što pre.
Ukoliko životinju vozite u automobilu, omogućite joj bezbedan prevoz. Psi i mačke trebalo bi da budu u posebnoj kutiji za transport. Ni na trenutak ih ne ostavljajte same u vozilu. U vrelim danima temperatura u automobilu može dostići i 50 stepeni Celzijusa, što za vašeg ljubimca može biti kobno.
Psi ne mogu da se rashlade znojenjem, već višak toplote oslobađaju samo preko njuške, jezika i šapa. Dahtanje jeste efikasan način za rashlađivanje, ali u danima kada je vlažnost vazduha visoka to ne može da pomogne životinji da se potpuno oslobodi vrućine. Zbog toga ih treba skloniti u hlad i obezbediti im dovoljnu količinu sveže vode. Ako životinju ostavljate duže vreme samu napolju, u hladu, nemojte je vezivati. Senke se tokom dana pomeraju, pa vaš pas može završiti na suncu, nemoćan da se skloni. Kao što šetnja u vreme najveće vrućine ne prija vama, neće prijati ni vašem psu. Iako vam se čini da ih od sunca štiti gusta dlaka, i vaši ljubimci mogu da izgore na suncu. Posebno su osetljive životinje svetle dlake i njuške. Zato im, ako borave na suncu, njuškicu i vrhove ušiju zaštitite specijalnom kremom za sunčanje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

kućni ljubimcinegaoprezšetnjavrucine
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Bojana Bojanić

    E baš mi je drago što pišete o ovakvim stvarima, zato što tako mogu da se zaštite mnoge životinje. Samo tako nastavite. Krstarica je zakon 🙂