Pustolovina jednog violončela

Medicinska sestra Melani Stivens pronašla je pored kontejnera violončelo Antonija Stradivarija staro ni manje ni više nego 320 godina. Ona to nije znala, pa je malo nedostajalo da nagovori svog momka da od njega napravi držač za CD-ove.

Ovaj stari instrument vredan tri i po miliona dolara vraćen je Filharmonijskom udruženju Los Anđelesa pošto je pet dana bio u kući dvadesetdevetogodišnje Melani Stivens, koja ga je pronašla kilometar dalje od mesta na kojem je ukraden. Ona je zatražila od svog momka, koji je stolar po profesiji, da popravi ovaj instrument, a ako je to nemoguće, da od njega napravi unikatni držač za CD-ove.

Stivensova je rekla da nije znala koliko je instrument vredan sve dok to nije čula na vestima. Znatiželjnim novinarima ispričala je kako je mislila da stavi jednu šarku napred, a da njen momak napravi male police – i kako bi to bio odličan držač za njene diskove sa muzikom. Takođe je i izjavila: „Znam da to zvuči suludo!“

Glavni violončelista filharmonije, koji je slučajno zaboravio instrument ispred svoje kuće, odakle je i ukraden, izjavio je da mu je pao kamen sa srca kada je ovaj vredan muzički instrument napokon pronađen, i to u jednom komadu! To violončelo izrađeno je još davne 1684. godine i jedno je od šest violončela koje je čuveni majstor Stradivari napravio u svojoj radionici u Kremoni, u Italiji. Filharmonijsko udruženje kupilo je to violončelo pre čak 30 godina. Samo puka sreća spasla ga je od uništenja. Šta bi se tek desilo da je ovaj skupoceni instrument završio u kamionu koji odnosi smeće?

Detektivi još uvek tragaju za misterioznim kradljivcem. Naizgled, svi su zadovoljni. Violončelo po imenu General Kyd, nazvano po čoveku koji ga je doneo u Englesku u osamnaestom veku, jeste malo napuklo, ali ta oštećenja nisu velika, tako da stručnjaci smatraju da će biti spremno za nastupe u oktobru. Eto šta sve može da se desi u Americi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar