Putem mitologije

Ove godine krenuli smo putem mitologije, i to na Krit, grčko ostrvo koje se nalazi na raskrsnici Evrope, Azije i Afrike i koje zapljuskuju tri mora – Libijsko, Egejsko i Jonsko.
Po predanju, Krit je ostrvo na kom je rođen Zevs, otac svih bogova. Plašeći se njegovog oca Hronosa, koji je gutao svoju decu, Zevsova majka Rea došla je na Krit, gde je u jednoj pećini rodila nadmoćnog gromovnika. Odgajile su ga nimfe, a kada je odrastao, izazvao je oca na dvoboj, pobedio ga i postao kralj neba.
Zevs je oteo princezu Evropu i na prevaru je doveo na Krit, pretvorivši se u bika na čijim leđima je ona prešla more i stigla u Zevsov dom. Rodila mu je tri sina, od kojih je najpoznatiji – Minos, postao moćni kralj Krita koji je vladao iz palate u Knososu.
Da bi kaznio Minosa, bog mora Posejdon nagovorio je njegovu ženu da se zaljubi u bika. Iz te veze rođen je Minotaur, čudovište s glavom bika i telom čoveka. Minos je zatvorio Minotaura u lavirint koji je Dedal izgradio ispod palate u Knososu. Kao žrtvu Minotauru su prinosili po sedam mladića i sedam devojaka plemenitog roda iz Atine. U jednoj od takvih grupa bio je i Tezej, sin kralja Egeja. Kada je stigao na Krit, Tezej se zaljubio u Minosovu ćerku i ona mu je pomogla da uđe u lavirint sledeći trag niti odmotanog klupka koje je od nje dobio, da ubije Minotaura i da izađe iz lavirinta.
Na povratku Tezej je zaboravio da promeni boju jedara na svom brodu. Njegov otac Egej sedeo je na rtu Sunion kod Atine očekujući sinovljev povratak. Kada je Egej ugledao crna jedra, koja su po dogovoru bila znak da je Tezej poginuo, bacio se u more i ono se od tada zove Egejsko.
Pošto je Dedal pomogao Minosovoj ženi da ostvari svoju vezu s bikom, morao je da pobegne s ostrva sa svojim sinom Ikarom. Kako je Minos nadzirao sve morske puteve, jedini način za beg bio je da kao ptice odlete s ostrva. Tako je Dedal napravio dva para krila za sebe i sina. Sin je bio oduševljen letom pa je poželeo da ide još više u nebo i bliže suncu. Međutim, zbog prevelike toplote, katran na krilima se istopio i on je pao u more, koje se od tada zove Ikarovo more. Dedal je odleteo do Sicilije.
U Knososu se nalaze arheološke iskopine prastare palate kralja Minosa. Tu je Velika palata sa strukturama lavirinta, hodnicima, obrednim prostorijama, prestonom dvoranom i kraljevskim odajama s veličanstvenim freskama. Tu je i Mala palata, kraljevska vila, svratište za putnike, kupatilo s pravom kadom, Dionisijeva kuća s izvanrednim podnim mozaicima. Na ulazu u lokalitet nalazi se bista arheologa ser Artura Evansa, koji je i otkrio Knosos.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar