Razglednica s mora

Madeira, glavno ostrvo arhipelaga, poznatije je kao Cvet okeana zato što ima izuzetno blagu vegetaciju. Dvesta godina unazad hiljade biljaka i egzotičnog cveća ukrašavaju ovo ostrvo, ponosno ističu meštani. Veliki doprinos tome daje i izuzetno blaga klima s godišnjim prosekom temperature između 16 i 22 stepena Celzijusa.
Prestonica najvećeg ostrva Madeira je grad Funšal. Grad je dobio ime po divljoj biljci komorač (na portugalskom funšo). Davne 1419. godine, kada je kapetan Zarko sa svojim ljudima prispeo na to mesto, bezbrojne stabljike ovog niskog perastog cveća prekrivale su površinu kamenite obale na ušću triju reka u okean. Mali Lisabon, tako su Funšal nazivali italijanski mornari kada je dobio status grada 1508. godine. Na prostranom trgu 15 godina ranije započeta je izgradnja velelepne katedrale završene 1515. godine. Svod nekropole napravljen je od čuvene madeirske kedrovine. Iza katedrale je Alfandega ili Stara carina, velelepna palata u kojoj se danas nalazi sedište regionalne skupštine.
Poznat je i Muzej ribolovaca s jedinstvenim nakitom od kitove kosti. Jedan do drugog nalaze se kafei, barovi, diskoteke, a između njih su uličice koje vode uzbrdo, pa uzani prolazi sa širom otvorenim drvenim vratima iza kojih se čuje otegnut zvuk fado muzike – tipične portuglaske melodije koja se peva uz gitaru. Tu je i bezbroj prodavnica s načičkanim suvenirima, dečjim igračkama, čuvenom madeira čipkom i još čuvenijim madeira vinima.
Između ljupkih skverova su niske živopisne kuće i parkovi s raskošnim cvećem. Po ivičnjacima se šepure klupe s čipkastim naslonom iznad kojih se nadnose kitnjaste ulične svetiljke s upletenim puzavičastim ružama čudesnih boja i još čudesnijih mirisa. Velelepne botaničke bašte na ivici grada širom su otvorile svoja zelena vrata. Uz raskošnu floru iz celog sveta pažnju posetilaca privlače egzotični primerci retkih biljaka prenetih iz napuštenih pustinjskih šuma južne Afrike.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

evropamadeiraostrvoportugal
Komentari (0)
Dodaj komentar