Razotkrivena „prevara“ prve igre Slagalice

Omiljeni porodični kviz Slagalica prikazuje se skoro tri decenije i možda ste mislili da znate sve o njemu, ali jedna činjenica o prvoj igri iznenadila je mnoge.

Gostujući u podcastu „Život na srpskom“, Ivan Andonov, autor zadataka za kviz Slagalica, objasnio je da prva igra nije baš kao što gledaocima izgleda.

U pitanju je igra „Slagalica“ u kojoj se „od ponuđenih dvanaest slova sastavljaju najduže reči u skladu sa srpskim književnim jezikom“, istaknuto je na sajtu RTS-a. I kad pažljivo pročitate opis igre, shvatite da reč „ponuđenih“ nije slučajno izabrana, mada se dok gledamo Slagalicu stiče utisak da takmičari učestvuju u kreiranju tog niza.

Naime, deluje da oni izgovarajući „stop“ zaustavljaju kompjuter na nekom od slova koja se nasumično vrte. Zapravo, samo je redosled eventualno slučajan – sada znamo da je niz slova od kojih treba sastaviti reč unapred pripremljen, piše Nova.rs.

I to je dobra stvar. Naime, vodi se računa da od njih zaista može da se sastavi neka reč. Kada bi izbor slova bio potpuno slučajan, verovatno bi i takmičari i publika imali mnogo teži zadatak, ponekad i nerešiv. To ipak, tvrdi Andonov, ne važi za druge igre.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

igraSlagalica
Komentari (0)
Dodaj komentar