Rešena misterija prvog Isusovog čuda? (video)

Vekovna misterija mesta na kom se dogodilo Isusovo „prvo čudo“ uskoro bi mogla da bude potpuno razrešena, prenose svetski mediji.

Prema Jevanđelju po Jovanu, Isus je pretvorio vodu u vino tokom venčanja u Kani. Stotinama godina hodočasnici su verovali da je mesto čuda Kafr Kana, grad u severnom Izraelu, gde posećuju Crkvu za venčanja iz 20. veka. Ipak, ipak nikada nije potvrđeno da je reč o pravoj lokaciji.

https://www.youtube.com/watch?v=8p4YGvxdn58

Sada arheolozi veruju da je Kana iz biblijskih vremena možda prašnjavo brdo, osam kilometara severnije. To je bivši lokalitet Kurbe Kane, jevrejskog sela između 323. pre Hrista i 324. godine, gde su arheolozi otkrili mnogobrojne tragove.

Otkrili su mrežu tunela za hrišćansko bogosluženje, oslikana krstovima i obaveštenje na Kyrie Iesou, koja znači Isus Hrist. Tu su bili i oltar i polica sa ostacima kamene posude. U šest kamenih posuda nalik na ovu se držalo vino u biblijskom prikazu čuda.

Dr. Tom Mekala, koji se bavi iskopavanjem, rekao je da postoje još tri mesta sa čvrstim dokazima da je upravo tamo bila Kana.

„Otkrili smo veliki hrišćanski kompleks koji je služio hodočasnicima koji su došli u potrazi za mestom na kojem je Isus napravio svoje prvo veliko čudo. Ovaj je kompleks korišćen u kasnom petom ili početkom šestog veka, a nastavili su da ga koriste i hodočasnici tokom 12. veka, kaže Mekala.

„Hodočasnički tekstovi iz ovog perioda koji opisuju ono što su hodočasnici uradili i videli kad su došli u Galanski klan podudaraju se sa onim što smo izložili kao čarobni kompleks.

Kao deo dokaza , Mekala ukazuje na rad jevrejskog istoričara Flaviusa Josefusa iz prvog veka. Njegovi podaci o Kani geografski se poklapaju sa lokacijom Kurbe Kane.

„U Novom zavetu i tekstovima rabina tvrdi se da je selo bilo jevrejsko, blizu Galilejskog jezera i u području niže Galileje. Kurbe Kane ispunjava sve ove kriterijume“, zaključuje Mekala.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Čudoisustunel
Komentari (0)
Dodaj komentar