Rešite zagonetku i saznaćete da li biste preživeli na pustom ostrvu

Izdvojte malo vremena i pokušajte da rešite zanimljivu zagonetku uglednog Gardijanovog naučnog blogera Aleksa Belosa.

Dakle, pred vama je težak zadatak. Ukoliko ne uspete da nađete rešenje, naći ćete ga na kraju teksta. Ali prvo pokušajte sami.

Prijatelj i vi uhvaćeni ste na pustom ostrvu, kojim vlada matematičar-tiranin.

Zaključani ste u dve odvojene ćelije i pred vama je sledeći zadatak:

Svakog minuta tokom jednog sata morate da bacite novčić. Novčiće bacate istovremeno i nakon svakog bacanja treba da pogodite da li je onaj drugi bacio “pismo” ili “glavu”.

Dakle, 60 bacanja, 60 pretpostavki.

Pravila nalažu da će vas matematičar-tiranin ubiti ukoliko obojica date tačan odgovor makar i jednom. Dakle, kako biste izvukli živu glavu, mora pri svakom bacanju makar jedan od vas da pogreši u pretpostavci.

Imate deset minuta da osmislite strategiju preživljavanja pre nego što paklena “igra” krene. Od trenutka kada uđete svako u svoju ćeliju nema dogovaranja.

Pa, možete li da obezbedite da preživite?

Iako na početku deluje teško i zahteva neku vrstu posebno pametne strategije, sve je zapravo vrlo jednostavno.

Preživećete ako koristite sledeću tehniku: Jedan od vas uvek mora da kaže tačno šta je dobio kao pretpostavku šta je onaj drugi bacio, a drugi mora da kaže suprotno od onog što je dobio, kao pretpostavku šta je prvi bacio.

Evo i primer:
Osoba A baci “glavu” i predvidi suparniku “glavu”. Osoba B baci “glavu”, a kaže “pismo”. Dakle – Osoba A je rekla tačno, ali je osoba B pogrešila i time povećala šansu za preživljavanjem. U slučaju da je osoba B bacila “pismo”, rekla bi “glava”. U tom slučaju je osoba A pogrešila i opet su “ućarili” još minut života.

Zabavljajte se sa brojnim mogućnostima, mada se nadamo da vam ova strategija neće biti potrebna u životu.

(BKTVNews)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

pusto ostrvozagonetka
Komentari (0)
Dodaj komentar