Restoran u kome BELCI plaćaju duplo skuplje

U jednom restoranu u Nju Orleansu obrok ćete platiti nešto više od 24 dolara ako ste belac, dok će pripadnici drugih rasa isti obrok platiti oko 10 dolara.

Kako prenose mediji u regionu, radi se o sociološkom eksperimentu kuvara Tandi Veja (Tunde Weya), koji uz svoju nigerijsku hranu gostima poslužuje i lekciju o rasnoj nejednakosti.

Na ovaj eksperiment se odlučio nakon što je otkrio da su prosečni prihodi bele porodice u Nju Orleansu, čak 54 odsto veći nego prihodi afroameričkih porodica.

Tandi je ipak objasnio da kod njega svi mogu pojesti obrok po standardnim cenama, ali da će svakoj beloj mušteriji ponuditi da plati višu cenu da bi ukazao na rasnu nejednakost.

– Razlika u cenama predstavlja razliku u prihodima između belaca i crnaca u Nju Orleansu – navodi Tandi.

Profit koji zaradi naplaćivanjem većih cena poklonit će tamnoputim mušterijama. Tvrdi da je čak 78 posto belaca prihvatilo da plati veću cenu kad su čuli o čemu se radi.

– Pogledaju preko pulta i vide kako ih gledam pa misle da ih osuđujem. Ako ne mogu da plate veću cenu uvek se izvinjavaju zato što ne mogu. Većina crnih mušterija mi je rekla da im ne treba taj novac i da ga dam nekom kome je potrebniji. Neki su čak pokušali da plate po većoj ceni jer to sebi mogu da priušte – tvrdi Tandi.

Ipak, nisu svi oduševljeni ovom idejom. Tandijev Instagram pun je ljutitih belaca koji ga prozivaju za rasizam.

„Ova bela devojka neće jesti u tvom rasističkom restoranu“, „Ovo je rasizam. Da neki belac ovo napravi, svi bi podivljali. Žao mi je, ali frajer je vlasnik restorana, a ne profesor sociologije“, „Belci vam plaćaju sve vaše markice za hranu. Žao mi je ako vam to nije dovoljno. Ako želite iste plate, ostanite u školama, prestanite pušiti crack i počnite se tuširati, neuki rasistu“, bili su samo neki od ljutitih komentara, prenose mediji.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

belcirasizamrestoran
Komentari (0)
Dodaj komentar