Revolucionarno otkriće: Vodi prema leku protiv svih vrsta raka

Tim sa Univerziteta u Cardiffu otkrio je metodu kojom se u laboratorijskim uslovima uništavaju stanice zloćudnih bolesti prostate, dojki, pluća te ostalih vrsta raka, piše BBC.

Ovo otkriće, objavljeno u uglednom naučnom časopisu Nature Immunology, nije još bilo testirano na pacijentima, ali istraživači tvrde kako „ima potencijal“.

Imunološki sustav je prirodna obrana našeg tela od infekcija koja takođe napada i ćelije raka.

Naučnici su tražili „nekonvencionalne“ i neotkrivene načine na koji imunološki sustav prirodno napada tumore. Otkrili su T-ćelije (T-limfocite) u našoj krvi.

To su imunološke ćelije koje mogu skenirati telo i proceniti gde postoji pretnja našem zdravlju koju treba eliminisati. One se mogu iskoristiti za ‘napad’ na razne vrste tumora.

– Postoji šansa da bismo na taj način mogli lečiti sve pacijente obolele od raka. Do sad niko nije verovao da je to moguće, otkriti sveobuhvatnu terapiju u kojoj bi jedna vrsta T-ćelija bila u stanju da uništi više vrsta raka – izjavio je prof. Andrew Sewell za BBC.

T-ćelije na svojoj površini imaju ‘receptore’ koje im pružaju mogućnost da ‘vide’ na hemijskom nivou. Tim iz Cardiffa otkrio je vrstu T-ćelije i njen receptor koji u laboratoriji ima sposobnost da pronađe i ubije široki spektar ćelija raka uključujući one na plućima, koži, debelom crevu, prostati, jajnicima, bubrezima i materici.

U postupku normalna tkiva je ostavljao netaknutima. Ali, kako to tačno radi još se istražuje.

– Mi smo prvi koji smo opisali T-ćeliju koja pronalazi MR1 u ćelijama raka – to niko nikada nije napravio – istakao je za BBC naučnik Garry Dolton.

Lečenje raka T-ćelijama već postoji i razvoj imunološke terapije tumora doprinosi u borbi s tim bolestima.

Naučnici uključeni u ovo istraživanje tvrde kako bi njihova T-ćelija mogla voditi prema „univerzalnom“ leku za rak.

Lečenje bi počelo uzimanjem uzorka krvi od pacijenta. Njegove T-ćelije bi se uzele i genetski modifikovale i tako reprogramirale kako bi napravile receptor kojim bi otkrivale rak. Takve, ‘unapređene’ stanice bi se u velikim količinama ‘uzgajale’ u laboratoriju te potom ubrizgavale u pacijenta.

Daniel Davis, profesor imunologije sa Univeziteta u Manchesteru upozorava kako je ovo tek osnovni nivo istraživanja i da naučnici nisu tako blizu proizvodnji leka za pacijente, ali ističe kako je reč o značajnom otkriću za buduće terapije, prenose mediji.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

leknaučnicirakterapija
Komentari (0)
Dodaj komentar