Saharski festival

Palmino drveće u Duzu čini ovaj gradić od 12.000 stanovnika najvećom tuniskom pustinjskom oazom. A svake jeseni populacija se poveća kada je grad domaćin četvorodnevnom Međunarodnom festivalu Sahare. Spektakularna proslava umetnosti i tradicije pustinjskih ljudi privlači učesnike i gledaoce iz svih delova severne Afrike.
Tu, na samoj ivici Sahare, možete posetiti zadimljene šatore berberskih žena. S licima punim tetovaža sede pored vatre i peku zemičke punjenog hleba koje zovu berberske pice i najbolja su hrana u gradu. Pripreme za festival polako počinju. Turisti se trude da nađu mesto u hladu. Međutim, bez obzira na vrućinu, svi željno očekuju da se obistine sve one spektakularne fantazije iz Sahare.
Publika eksplodira kada prvi kostimirani izvođač izađe na pesak, u centar pozornice, gde je arena u obliku polumeseca uobličena od crnih nomadskih šatora. Četiri dana traje urnebesna muzika i gozba, ali je atmosfera i napeta dok gledate kako neustrašivi izvođači uspevaju da istraju u trbušnom plesu dok u isto vreme balansiraju sa sedam velikih glinenih ćupova.
A potom na scenu izlaze „plesačice sa kosom“ i svoje dugačke kose zabacuju u ritmu muzike. Muškarci s turbanima pokazuju odlično umeće u jahanju konja. Najviše aplauza poberu trke konja, borbe kamila i jurenje zečeva, ali ne toliko koliko i ceremonija venčanja, na kojoj se prikazuju obredi tradicionalnog venčanja na jugu Tunisa.
Na kraju dana, zalazak sunca na dalekim dinama ostavlja samo karavan kamila na horizontu. To je pravi duh Sahare.
Festival se obično održava u decembru ili januaru, ali je poslednjih godina pomeren kako bi se izbeglo spajanje s Ramazanom, najsvetijim mesecom muslimana.
Pored festivala, lokalne atrakcije su i muzej i dina Ofra. Mali muzej u Duzu ima interesantnu kolekciju slika tradicionalnog života u Sahari. Peščana dina Ofra je jedna od tuniskih najlakše dostupnih dina. Nalazi se odmah do puta koji vodi do velikih hotela i omiljeno je mesto na koje se ide kamilama zbog prelepog zalaska sunca u pustinji. Skijanje na dinama ili let balonom iznad njih samo su neke od zanimljivosti na čuvenom festivalu Sahare.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

afrika saharafestival
Komentari (0)
Dodaj komentar