Šef je osiguranje

Svet je prepun čudnih i zanimljivih događaja. Evo jedne vesti koja stiže iz Nemačke. Naime, nedavno je u Nemačkoj doneta zanimljiva presuda o obavezi poslodavca i plaćanju odštete usled povrede na radu. U tome nema ničega čudnog, pomislićete. Nesporazuma ne bi bilo da nije reč o povredi koja je nastala prilikom pada jednog zaposlenog na proslavi firme kojoj je prisustvovao i njegov šef.

Dakle, stvari su se odvijale otprilike ovako. Sud za društvena pitanja u Frankfurtu dosudio je odštetu čoveku koji je pao niz stepenice i povredio lobanju. Pre toga osiguranje je odbilo da isplati novac tvrdeći da nije u pitanju nesreća na poslu, jer je povreda zadobijena u restoranu, na zabavi koju je organizovala njegova firma.

Čime se rukovodio sud? Činjenicom da je veseli događaj upriličila sama firma i da je prisustvovanje bilo obaveza sa sve zaposlene, kao i uzimanjem u obzir prisustva šefa na zabavi, računajući na sledeći način: gde je šef – tu je automatski i posao, a ne pijanka. U obrazloženju presude doslovce stoji ovako: „Do kraja okupljanja koje je povezano s poslom osiguranje pokriva sve dok dotično okupljanje nije službeno završeno. Ukoliko vreme završetka nije unapred precizirano, učesnici mogu pretpostaviti da se ono nastavlja sve dok je prisutan viši zaposleni kadar.“

Tako je ovaj zaposleni Nemac posle dobrog provoda dobio i dobru odštetu. Međutim, pravila koja važe u toj zemlji nipošto ne bi trebalo da vam posluže kao inspiracija za neke pokušaje kod nas. Sigurno je da ovde ne biste prošli baš tako dobro.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar