Senzacionalno: Pronašli zaleđeno štene staro 18.000 godina, kao da je tek uginulo (foto)

Naučnici pokušavaju da ustanovie da li je zaleđeno mladunče pronađeno u Sibiru, koje je staro 18.000 godina, pas ili vuk.

Mladunče je imalo samo dva meseca kada je uginulo, ali zahvaljujući ledenim uslovima u Sibiru, leš je savršeno očuvan, uključujući krzno, njušku i zube.

DNK testovima je bilo nemoguće ustanoviti o kojoj se vrsti životinje radi, a naučnici pretpostavljaju da bi mladunče moglo predstavljati evolucijsku vezu između vukova i današnjih pasa.

Radiougljeničnim datiranjem je ustanovljena starost mladunčeta u vreme kada je uginuo, kao i koliko je dugo bilo zamrznuto. Analize genoma pokazale su da se radi o mužjaku.

Istraživač Dave Stanton iz Centra za paleontologiju u Švedskoj je za CNN kazao da bi životinja mogla biti predak pasa i vukova.

Naučnici nastavljaju s DNK analizom i smatraju da bi otkrića mogla reći puno toga o evoluciji pasa. Mladunče je nazvano Dogor.

Veruje se da su današnji psi potomci vukova, ali postoji debata o tome kada su psi pripitomljeni. U istraživanju objavljenom 2017. godine se navodi da se pripitomljavanje dogodilo pre 20.000 do 40.000 godina, prenose mediji.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

predaksibirštene
Komentari (0)
Dodaj komentar