Senzualna nošnja

Sari je tradicionalni indijski odevni predmet, egzotičan i graciozan. Nije samo prelepog izgleda – on je i specifičan izraz istočnjačke filozofije.

Sari je najstarija ženska odeća koja je još u upotrebi, a otuda oličava i sve promene u istoriji i religiji, povezujući tradicionalnim likovnim znacima prošlost i sadašnjost. Neverovatno zvuči, ali islikanim motivima, dužinom i oblikom, kao i načinom na koji se oblači i nosi sari iskazuje različita osećanja. Tako, na primer, čisto beli označava žalost za umrlim, a pozlaćeni – srećne događaje u porodici i rodbini. Najzad, sarijem se iskazuje i pripadništvo određenoj kasti u staleškom društvu.

Rađen je starim tehnikama još u 14. veku, u skladu sa zahtevima tadašnje tražnje. S vremenom su se menjale tehnike, ali ostaje umetnost tkanja sarija zlatnim nitima na pamuku i svili. Motivi su različiti; česti su oni iz indijske mitologije, indonežanske mitske ptice, motivi brodova kao simbola trgovine, persijski motivi, islamske arabeske, ali i kineske mitske zveri. Česta tehnika bojenja je i batik. Najpre se na materijal olovkom ucrta željeni oblik, zatim se preko linije olovke prelazi perom natopljenim u vosak. Ukoliko je tkanina bila bela, delovi iscrtani voskom ostaće beli prilikom bojenja. Vosak se brzo suši, a materijal se boji ručno. Vosak se pri tom ukloni i ostaju predivne šare. Najviše su zastupljene upadljive jarke boje i čisti geometrijski oblici.

Računa se da je sari star oko pet hiljada godina. Određene vrste tekstila su neuobičajeno otporne na vreme. Još jedan razlog doprinosi očuvanosti tkanine – ona predstavlja simbol bogatstva i moći vođa klanova, aristokratskih domaćinstava i kraljevskih familija. Naime, sari je najpre slikan u kućama bogatih, bio je veoma skup i nosili su ga samo aristokrati. Danas je, međutim, proizvodnja industrijalizovana, tako da je sari dostupan svima.

Kad je reč o filozofiji, sari je neka vrsta sredstva za posredovanje između univerzuma i njegove kreacije i zato ne bi trebalo potpuno da pokriva ženski stomak, pogotovu što se ta islikana tkanina smatra izuzetno lepim i senzualnim odevnim predmetom. Time se i objašnjava činjenica da je sari preživeo nekoliko milenijuma i da odoleva svim koncepcijama odevanja modernog doba.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar