Sijaju u mraku

Noću se može zapaziti da nekim životinjama svetle oči. Da bi mogle da vide u mraku, da iskoriste ono malo svetlosti što ima, životinje poseduju reflektor u oku, takozvani tapetum, naslagu srebrnastih kristala iza mrežnjače. U oku koje nema tapetum mnogo svetlosti prolazi kroz mrežnjaču i biva apsorbovano od tkiva na stražnjoj strani oka. Tapetum reflektuje nešto svetlosti koja bi inače bila izgubljena, pa ona dva puta prolazi kroz ćelije koje primaju svetlost.
Zbog toga su životinje sa tapetumom sposobne da ponovo koriste mnogo od postojeće svetlosti i zato mogu mnogo bolje da vide u uslovima minimalne svetlosti nego životinje koje nemaju tapetum. Odsjaj sa tapetuma biće sjajan kad baterijskom lampom ili farovima automobila osvetlimo sisara noću. Oči životinja noću se naprosto žare. Da bi se video odsjaj, baterijsku lampu treba da držite što bliže svojim očima, kako biste gledali duž svetlosnih zraka. Oči sisara delovaće kao dva reflektora dok gleda prema vama i izvoru svetlosti, ali ako životinja okrene glavu, jedno ili oba oka će iščeznuti.
Ako tražite životinju noću, baterijska lampa je veoma korisna, jer ma koliko životinja bila kamuflirana, oči će je odati. Svetlost momentano zaslepi životinju i može joj se prići bliže, ali ako se pravi buka, što je uglavnom neminovno dok se krećete ili ako idete niz vetar, životinja će pobeći. Inače, životinje koje nisu naučene na čovekovo prisustvo obavezno prilaze izvoru svetlosti.
U oku životinja koje imaju tapetum odsjaj je obično žut ili zelen, dok oči životinja bez tapetuma imaju crveni odsjaj. Slično je i kod čoveka kada ga snime pomoću fleša, jer nema tapetum. U oku nekih životinja vidi se istovremeno i žuti i crveni odsjaj, jer tapetum ne pokriva svu površinu iza mrežnjače. Takva je jedna vrsta afričkog zeca. Neke životinje imaju zeleni odsjaj u jednom, a crveni odsjaj u drugom oku, na primer, lisica, koja zbog toga ima šarene oči. Razlog je isti kao i kod afričkog zeca, ali kod lisice to zavisi i od ugla pod kojim se gleda ili snima.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

divlje životinjemrakoči
Komentari (0)
Dodaj komentar