Skandal: Umesto donora lekar sopstvenom spermom začeo najmanje 22 dece

Deca rođena nakon veštačke oplodnje u klinici u Holandiji u središtu skandala zbog sumnjivih postupaka sada će imati pristup svojim predmetima, izjavila je ministarka zdravlja Edit Šipers.

Jan Karbat, direktor banke sperme klinike MC Bijdorp u Barendrehtu i lekar koji je umro početkom aprila u 89 godini, optužen je da je dao sopstvenu spermu umesto izabranog donora i na taj način začeo dvadesetak dece.

U pismu koje je u ponedeljak uveče ministarka uputila donjem domu parlamenta je objavila da će arhive te klinike, sada zatvorene, biti prebačene i poverene jednom univerzitetskom medicinskom centru gde će, nakon dobijanja dozvole, biti dostupne.

„Htela sam da predmeti budu sačuvani jer je važno da deca donora imaju priliku da saznaju koje im je poreklo“, napisala je ministarka. Istražitelji „savetuju deci donora da ne pokušavaju da vide predmete, jer će pronaći više pitanja nego odgovora“, upozorila je.

Ovog meseca je sud u Roterdamu dozvolio uzimanje DNK uzorka sa ličnih predmeta Jana Karbata. Tu analizu je tražilo 22 Holanđana rođenih nakon veštačke oplodnje, kao i njihovi roditelji. Karbatov centar je zatvoren 2009. zbog administrativnih nepravilnosti. On je menjao podatke i opise donora sperme i nije poštovao maksimalni broj od šestoro dece po donoru.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

donor spermeholandijalekar
Komentari (0)
Dodaj komentar