Slavni i poznati su imali neobične navike, neke su neverovatne

Osim što su čovečanstvu dali brojne pozitivne stvari, slavne i poznate vezuje i činjenica da imaju veoma neobične navike, kako za njihovo, tako i za naše vreme. Kako prenosi ddl.com, ovo su pozanti umetnici koji su imali krajnje neobične navike:

Onore de Balzak

Balzak je značajan francuski romanopisac koji je živeo u prvoj polovini 19. veka. On je bio predstavnik realizma u književnosti i za kratko vreme je stigao da napiše nebrojeno mnogo popularnih romana. Kako mu je pošlo za rukom da bude toliko produktivan? Pa, Balzak je redovno unosio tečnost u svoj organizam, ali ne vodu, već gotovo isključivo kafu. On je navodno dnevno konzumirao čak pedset šoljica kafe! „Da nema kafe, ne bismo mogli da pišemo, što znači da ne bismo mogli ni da živimo“, izjavio je Balzak jednom prilikom.

Ludvig van Betoven

Slavni nemački kompozitor možda nije pio toliko kafe kao Balzak, mada je uživao u njoj, ali je od pripreme ovog toplog napitka napravio jedan veoma neobičan ritual.

On je, naime, svako jutro pravio kafu od tačno šezdeset zrna, koje bi sam brojao, ponekad i više puta, kako ih slučajno ne bi bilo manje ili više od brojke koju je izabrao za svoju dozu. Ovaj ritual mu je očigledno koristio, budući da je za svojih 56 godina stigao da napravi neke od najvažnijih kompozicija u istoriji muzike.

Mikelanđelo

Renesansni umetnik nije baš držao do higijene. Autor čuvene freske na plafonu Sikstinske kapele u Vatikanu spavao je u odeći i obući koju bi nosio u toku dana, ponekad i nekoliko dana zaredom. On je takođe izbegavao da se kupa, smatrajući ovu aktivnost lošom za zdravlje. I pored ovih u najmanju ruku nezdravih navika, Mikelanđelo je živeo čak 88 godina.

Salvador Dali

Salvador Dali bio je jedan od najvećih majstora nadrealizma u slikarstvu. Kako bi imao dovoljno inspiracije za maštovita dela, španski umetnik je smislio jedinstven metod, koji mu je omogućio da zapamti svoje snove i neobične scene iz njih prikaže na slikarskom platnu. Dali bi svaki put kada bi legao da odrema, zaspao sa ključem u ruci, koja bi bila opružena blizu ivice kreveta, a ispod koje bi se nalazio limeni poslužavnik. Kada bi utonouo u san, ključ bi ispao na poslužavnik i probudio Dalija, nakon čega bi on tako jedva probuđen brzo otišao u svoj atelje i počeo da slika. Na taj način bi bio u idealnom mentalnom stanju za stvaranje nadrealnih dela, a i sećao bi se sna koji je imao neposredno pre buđenja.

Volfgang Amadeus Mocart

Mocart je bio vunderkind, koji je već kao dečak gostovao na evropskim dvorovima i svirao klavir. Kasnije je izrastao u jednog od najvažnijih kompozitora ikada, koji je stvarao najsofisticiraniju muziku svog doba. Njegov smisao za humor, s druge strane, bio je sve samo ne sofisticiran. Autor opera Don Đovani i Čarobna frula voleo je prizemne šale, a čak je pisao šaljive kompozicije o ovim temama, a jedna od njih nosi naziv Leck mich im Arsch, što u slobodnom prevodu znači: „Poljubi me u dupe“.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

bizarnonavikeslavni
Komentari (0)
Dodaj komentar