Sledeće godine u ovo vreme bićemo milioneri

Očekuje se da će drevni zlatni pehar koji je misteriozno nabavio jedan engleski sakupljač metalnih predmeta doneti blizu milion dolara na aukciji, nakog što je godinama bio zaboravljen u kutiji cipela ispod kreveta svog dosadašnjeg vlasnika.
Vlasnik Džon Veber kaže da mu je njegov deda dao 14 cm visok pehar da se njime igra kada je bio dete, i to 1945. godine.
On je pretpostavio da je pehar izrađen od žutog mesinga. Ukrašen je glavama dveju žena okrenutim u suprotnim smerovima, a na njihovim čelima nalaze se dve umotane zmije.
Veber je ipak odlučio da pehar da na stručnu procenu kada se selio iz svoje kuće prošle godine. Tada mu je rečeno da je pehar zapravo redak primerak drevnog persijskog blaga, koji je izrađen od samo jednog zlatnog lista, i to hiljadama godina pre rođenja Isusa Hrista.
Stručnjaci kažu da je način izrade i sastava zlata bio "u skladu s ahaemenidskim zlatom", koje potiče iz 3. ili 4. veka pre naše ere. Carstvo Ahaemenida, prvih od persijskih careva koji su vladali velikom teritorijom Irana, praktično je zbrisao Aleksandar Veliki 330. godine pre naše ere.
Akcionarska kuća "Djuk" u Dorčesteru, u Engleskoj, staviće pehar na prodaju 5. juna ove godine, s procenjenom vrednošću od 500.000 funti (što je oko 630.000 evra, to jest 988.000 dolara).
Veber, star 70 godina, izjavio je listu "Guardijan" da je njegov deda imao "dobro oko" za antikvitete i uzimao razne predmete dok se bavio svojim poslom u gradu Taunton na jugozapadu Engleske. "Ko zna gde je pronašao ovaj pehar", dodao je. Kao dete Veber je koristio pehar za vežbe gađanja svojom vazdušnom puškom.
Naravoučenije ove priče: proverite sve kutije koje držite ispod kreveta. Nikad se ne zna!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

aukcijeengleskapeharzabava
Komentari (0)
Dodaj komentar