Slika slavnog umetnika bila okačena naopako punih 77 godina

Slika apstraktnog holandskog umetnika Pita Mondrijana bila je okačena naopako punih 77 godina, otkrila je ove sedmice uprava muzeja “Kunstsammlung” u Diseldorfu, gde je trenutno izložena.

Velika retrospektiva holandskog slikara počela je u subotu u toj ustanovi, a najvrednije delo je slika „New York City 1“ iz 1941. Međutim, ta slika visi naopako, otkrio je muzej.

„Na fotografiji snimljenoj 1944. videla sam da je platno na stalku bilo okrenuto u drugom smeru. To me je zaintrigiralo“, rekla je Suzane Mejer, kustos izložbe za nemački dnevnik FAZ.

Slika na kojoj je nekoliko crvenih, žutih i plavih crta koje se ukrštaju pod pravim uglom, a 1945. je u Momi, u Njujorku, izložena naopako, kaže Mejerova. Kada je 1980. prenesena u nemački muzej postavljena je na isti način.

Pogreška se možda dogodila zbog toga što „slika nije bila potpisana“, misli Mejerova.

Kako treba zaista da bude okačena utvrđeno je tek po onome što je na poleđini okvira ispisao advokat ostavinskog postupka nakon Mondrijanove smrti.

Pit Mondrijan, rođen 1872. godine, među glavnim je predstavnicima holandskog umetničkog pokreta „De Stijl“ („Stil“), prepoznatljivog po vodoravnim i uspravnim crtama i osnovnim bojama. Svetsku slavu stekao je platnom „Victory Boogie Woogie“ koje se smatra jednim od najvećih dela 20. veka.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

kulturamuzej
Komentari (0)
Dodaj komentar