Smeh je najbolji lek

Uopšteno gledano, televizijske emisije koje se bave zdravljem ozbiljnog su karaktera. Međutim, japanski režiser Kitaši Kitano rešio je da fenomen bolesti sagleda iz nešto drugačijeg ugla. Naime, u emisiji pod nazivom „Magazin o zdravlju“, čiji je on režiser, govori se o tome kako sprečiti da se benigna bolest razvije u ozbiljnu, a sve to u atmosferi koja je ispunjena salvama smeha sa jedne strane i horor scenama sa druge.

Tako, na primer, magazin počinje rekonstrukcijom događaja, to jest nastanka karijesa. Posredstvom reportaže o lošoj higijeni usta i najpoznatijih filmskih scena „krvavog osmeha“ gledaoci se uvode u problem pokvarenih zuba, a potom ide pravi šou-program u studiju. Gostima, koji su poznate ličnosti, zube pregleda lično prodekan Stomatološkog fakulteta u Japanu.

Po završenom pregledu, na video-zidu izlazi lista onih koji najmanje peru zube. Onoga ko na listi zauzme prvo mesto, publika ima pravo da izviždi, kao i da ismeva sve koji ne vode računa o svojim zubima. „Okrivljeni“ potom izlazi pred „strašni sud“, to jest pred stomatološku komisiju, uz čiju će pomoć pokušati da otkrije uzrok propadanja zuba. Na kraju, pouka za gledaoce uvek glasi da je bolje sprečiti nego lečiti. Ova zdravstvena šou-serija brzo je postala veoma popularna, a gledaoci su dosad imali prilike da se upoznaju sa bolestima srca, moždanim udarima i stresom.

Posebno zanimljiva bila je epozoda o infarktu. Uz gomilu komičnih elemenata glumac pantomimičar rekonstruiše priču o biznismenu koji počinje da se guši usred posla. Upravo takav pristup učinio je da televizijski gledaoci budu veoma zadovoljni ovom emisijom. Kako i sam Kitano kaže: „I smeh je lek!“

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar