Snažan i mišićav

Za nemačkog ovčara, poznatijeg pod imenom vučjak, s pravom se može reći da je zadržao najviše divljih osobina svog pretka i srodnika – vuka. Njemu je po izgledu i najbliži. To je snažan pas, skladno građen i mišićav. Pripada redu većih pasa. Izgledom, karakterističnim šiljatim i pokretljivim ušima, oštrim pogledom, pokleklim zadnjim nogama i telom spremnim za skok odaje osobine psa čuvara.

Vučjak nije samo strašan već je i lep pas. Oštra dlaka, crna na većem delu glave, duž leđa, na repu i spoljnim delovima nogu, čini da ovaj pas izgleda kao da je zaogrnut crnim plaštom poput nekog srednjovekovnog viteza. Najvažnija osobina nemačkog ovčara je oštrina, a ne bes niti ljutnja. Veoma su mu razvijena čula sluha i njuha, pa je to i glavni razlog što ga ljudi upotrebljavaju u poslovima u kojima ove osobine dolaze do punog izražaja.

Vučjak se pre svega koristi za čuvanje stoke i objekata. Dobrom selekcijom postignuto je da vučjak postane dobar pas čuvar. Vučjak lako savlađuje zadatke dresure. Svom gospodaru je veoma privržen, pa je i to doprinelo da postane službeni pas. Njegova urođena osobina, a to je dobar njuh, iskorišćena je tako što je vučjak postao odličan pas tragač. U svetu valjda nema nijedne države čiji policijski aparat nema za pomoćnike i ove pse. Vučjaka koristi i vojska, pa je tako stekao etiketu najboljeg službenog psa.

Ipak, pored izrazito borbenih osobina, vučjak može da bude i vrlo pitom. Drži se i kao sportski, odnosno luksuzni, ukrasni pas. Nemački ovčar je snažan pas, lakih, ali snažnih kostiju. Dlaka mu je veoma otporna na nevreme. To je i jako dopadljiv pas, ali to ne sme da ide na štetu upotrebljivosti. Na posmatrača ovaj pas ostavlja utisak urođene snage, inteligencije, okretnosti i skladnosti građe u kojoj ništa nije suvišno niti nedostaje.

Od nemačkog ovčara traži se da ima čvrste nerve, da je pažljiv, iskren, budan, veran, nepodmitljiv, kao i da je srčan, borben i oštar. Kada poseduje sve te osobine, onda je nenadmašan kao pas čuvar, pratilac, zaštitnik i stražar. U njegove mane se ubrajaju: razdražljivost, nezainteresovanost, nervoza i plašljivost. Psa iz ocenjivanja isključuje: nedostatak životne snage i volje za rad, slaba izgrađenost, izrazita izbledelost boje, albino primerci, veća odstupanja od dozvoljene veličine, meka leđa, stubast stav nogu i drugo.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (5)
Dodaj komentar
  • Veljko Marinković

    I ja imam vučjaka, zaista su sjajni psi.

  • Mirko Boskov

    Fenomenalno! Kad sam ovo pročitao, promenio sam odmah mišljenje o vučjacima. To su stvarno divni psi!

  • Mita Dobrosavljevic

    Članak je super. I ja imam jedno štene koje ima negde oko sedam meseci. Ćerka ga je dobila od svog momka. Od pre nekoliko dana levu nogu drži gore i cvili, pa mi ga je mnogo žao. Vodio sam ga kod dva veterinara, ali nisu mogli da ustanove šta mu je. Ja sam ga pregledao i, kada mu dodirnem jastuče na šapi, on cvili. Ubod ili naduvenost jastučeta se ne vidi i ne znam o čemu je reč. Neka nam neko pomogne ako zna, jer je žalosno gledati kako cvili i gleda u nas tražeci pomoć, a mi ne znamo o čemu je reč. Unapred hvala dobrim ljudima koji će nam dati neki savet.

  • Mita Dobrosavljević

    Odlični psi. Imam i ja takvog. Ako se dobro dresiraju, super su, nema boljih.

  • Miroslav Đurovka

    Ovaj tekst o nemačkom ovčaru – vučjaku je fenomenalan. Jako mi se dopadaju vučjaci. Voleo bih da imam jednog.