Snimili misteriozne odjeke koji izviru iz crne rupe (video)

Od 2003. crna rupa A u srcu grupe galaksija Persej povezana je zvučnikom jer su astronomi otkrili da talasi koje šalje izazivaju talasanje u vrelom gasu klastera koji se može prevesti u ton – onaj koji ljudi ne mogu da čuju, nekih 57 oktava ispod srednjeg C. Sada nova sonifikacija donosi više nota u ovoj zvučnoj mašini crne rupe.

Ova nova sonifikacija, to jest prevod astronomskih podataka u zvuk, biće objavljena na Nasinu nedelju crne rupe ove godine.

Ova sonifikacija je drugačija od bilo čega drugog što je rađeno ranije jer ponovo obrađuje stvarne zvučne talase otkrivene u podacima Nasine opservatorije „Čandra Iks-rej“.

Uobičajena zabluda da u svemiru nema zvuka proizilazi iz činjenice da je većina prostora u suštini vakuum i da ne pruža sredstva za širenje zvučnih talasa kroz njega. S druge strane, jato galaksija sadrži velike količine gasa koji obavija stotine ili čak hiljade galaksija u sebi, obezbeđujući medij za kretanje zvučnih talasa, prenosi Nasa.

U ovoj novoj sonifikaciji Perseja, zvučni talasi koje su prethodno identifikovali astronomi ekstrahovani su i prvi put učinjeni čujnim. Zvučni talasi su izvučeni u radijalnim pravcima, odnosno od centra ka spolja. Signali u ljudskom slušnom opsegu su zatim rekombinovani podizanjem za 57 i 58 oktava iznad pravog tona.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

crna rupamisteriozan
Komentari (0)
Dodaj komentar