Špagete iz vaze

Šta sve svet neće smisliti? U nekim italijanskim restoranima ovih dana je moderno jesti bez tanjira! Naime, jelo koje poručite doneće vam servirano na najneobičniji mogući način – u vazi za cveće, loncu, vrčevima, pa čak i u konzervama.

Restoran „Gambero Roso“, iz mesta Livorno, blizu Toskane, vlasnika Fulvija Pjeranđelinija, proglašen je za najbolji restoran u Italiji. To je jedan od prvih restorana koji su počeli sa posluživanjem hrane bez tanjira. U ovom neobičnom restoranu smatraju da se tanjiri mogu zameniti svim drugim vrstama posuda – sve dok se to radi sa laganim daškom ironije, ali uvek sa dužnim poštovanjem prema gostima, naravno. Sam vlasnik restorana došao je na ovu pomalo čudnu, ali zanimljivu ideju. U početku je eksperimentisao sa raznim stvarima kupljenim na lokalnoj tržnici – one su poslužile kao zamena za klasične tanjire. Tako je jedno vreme servirao špagete u vazi za cveće. Pri tom je, međutim, shvatio da ih je na ovaj način puno lakše jesti; i ne samo što je ovakav način serviranja u mnogo čemu interesantan već je i mnogo jeftiniji.

Još jedan vlasnik restorana slaže se sa ovom novom modom i velikodušno je prihvata. Moreno Cedroni, vlasnik restorana „Aniko“ u Seniđaliji, vidi ovakav način posluživanja hrane kao ne tako daleku svetsku restoransku budućnost. Ovakav zanimljiv dizajn raznih posuda apsolutno povećava užitak degustacije hrane. Gosti koji naruče ribu budu ugodno iznenađeni kada im kelner donese ovaj specijalitet maštovito serviran u konzervi.

Nemojte se iznenaditi ako ova moda uskoro stigne i do nas i kada vam naručeno jelo donesu servirano u nekoj zanimljivoj kreaciji koja najmanje podseća na tanjir. Treba i to probati, zašto da ne? Možda će vam se dopasti, pa ćete zauvek zaboraviti stare tanjire.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar