Spektakularno: Arheolozi pronašli ostatke čoveka stare 9.000 godina

Arheolozi su u najvećoj poplavljenoj pećini na svetu u Meksiku pronašli ostatke čoveka stare najmanje 9.000. godina, kao i kosti životinja koje su lutale Zemljom u vreme poslednjeg ledenog doba.

Kako prenose mediji u reginu, grupa ronilaca nedavno je spojila dve podzemne šupljine na istoku Meksika i otkrila najveću poplavljenu pećinu na planeti, što će pomoći da se više sazna o drevnoj civilizaciji Maja.

Poluostrvo Jukatan obiluje monumentalnim spomenicima naroda Maja, čiji su gradovi koristili razgranatu mrežu otvora, šupljina i podzemnih voda.

Istraživači su saopštili da su pronašli 248 pećina u podzemnom sistemu dugom 347 kilometara, poznatom kao Sak Aktun, u blizini mesta Tulum. Od 200 arheoloških lokacija koje su ovde otkrivene, oko 140 su iz perioda Maja.

Neke pećine ili otvori imali su poseban značaj za Maje, čiji potomci i danas naseljavaju ovaj region.

Osim ljudskih ostataka, oni su pronašli i kosti džinovskog lenjivca, zatim izumrlih vrsta slonova i medveda iz vremena pleistocena, saopštilo je meksičko Ministarstvo kulture.

Nivo vode povećan je za 100 metara na kraju ledenog doba, što je dovelo do plavljena podzemnog sistema pećina i stvorilo idealne uslove za očuvanje ostataka izumrle megafaune iz doba pleistocena.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

arheoloziledeno dobapecina
Komentari (0)
Dodaj komentar