Srećan rođendan, vladaru plaže!

Pre tačno 60 godina, inspirisan američkim atomskim eksperimentima na atolima južnog Pacifika, Luis Reard stvorio je 1946. godine legendarni bikini – najminijaturniju dotad viđenu kreaciju.

Prezentacija bikinija na modnoj reviji u Parizu, na kojoj ga je nosila erotska plesačica Mišelin Bernardi, poprilično je uzburkala konzervativne duhove. Bikini je proglašen za nemoralnu odeću i u Americi i u Evropi, pa je proteklo dosta vremena pre nego što se pojavio na plažama. Zbog toga je bikini ponovo u modi tek krajem pedesetih, deset godina posle premijere u Parizu. Za to je prvenstveno zaslužna Brižit Bardo, koja se u belom bikiniju pojavila na plakatu za film „I Bog stvori ženu“, a nešto kasnije proslavila ga je i svojim famoznim izlaskom iz mora Ursula Anders u prvom filmu o Džejmsu Bondu. Iako se posle toga bikini definitivno preselio na naslovne strane modnih magazina, a viđao se i na evropskim plažama, ipak je sve do polovine šezdesetih godina predstavljao tabu.

Međutim, upravo su šezdesete donele pravu revoluciju – baš tada su modni kreatori uveli mnoge inovacije u pravljenje bikinija. Počeli su da koriste likru i plastiku, koja je omogućavala savršeno pripijanje uz telo. Sedamdesetih, s pojavom toplesa, dvodelni bikini je nakratko izašao iz centra pažnje. Takozvani monokini – bikini koji se nosi golih grudi i sastoji se samo od kupaćih gaćica, osmišljen je krajem šezdesetih godina u Americi, a njegov tvorac je austrijski modni kreator Rudi Gernreš. Klasični dvodelni bikini na scenu se vratio osamdesetih godina. U modu su tada došli grudnjaci bez naramenica, i to u pastelnim bojama. Ipak, osamdesetih je na plaži zaživeo još jedan fenomen koji se zadržao do danas, a to su tange. Devedesete su donele minimalizam i kada je reč o grudnjacima. Popularni mikrokini – model gornjeg dela koji pokriva samo bradavice – lansirao je 1995. godine Karl Lagerfeld za „Šanel“.

Iako su se ove sezone u modu vratili jednodelni kupaći kostimi, bikini ostaje vladar plaže. U izboru modela danas vlada potpuna sloboda, a uzorci i krojevi omogućavaju svakoj ženi da istakne prednosti i sakrije mane.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar