Srećna nova 4706!

Evo nekoliko načina da proslavite Kinesku novu godinu, koja je ove godine počela 7. februara. Ovo je godina pacova, 4706. po kineskom kalendaru.
Čista kuća – Kinezi smatraju da je veoma važno da dobro očiste kuću pre nego što stigne nova godina. Tako čiste i svu lošu sreću koja se možda nakupila tokom prošle godine.
Dekoracija – vrata i prozori često su obojeni u crveno, jer se crvena smatra za boju sreće. Ljudi takođe vole da kače papirne lampione na vrata i prozore.
Nemojte čistiti prvih dana nove godine – ako budete čistili u ovo vreme, rizikujete da očistite i sreću iz svoje kuće.
Načinite ponude kuhinjskom božanstvu – mnoge porodice imaju sliku kuhinjskog božanstva u svojim kuhinjama. Običaj je da mu se prinesu ponude kako bi se uverili da će on dati dobar „raport“ o ponašanju te porodice kada se vrati u raj.
Važna tradicija za novogodišnje veče je da se porodice okupljaju i provode veče pripremajući kineske valjuške. Uobičajeno je da se u jedan od valjušaka sakrije novčić. Onaj koji pronađe novčić biće srećan u nastupajućoj godini.
Davanje paketića s novcem – na dan Nove godine deca dobijaju crvene paketiće ukrašene zlatnim simbolima i pune „srećnog novca“.
Služenje praznične hrane – za vreme novogodišnjih praznika neke vrste hrane služe se zbog simboličnog značenja i dobre sreće. Davanje pomorandži je takođe često, jer one simbolišu zdravlje i sreću.
Pripremite poslužavnik zajedništva – to je okrugli ili osmougaoni poslužavnik s osam sastojaka, a svaki od njih je simboličan kao, na primer, seme lotosa, koje obezbeđuje sladak početak nove godine.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

kineska nova godinapraznicizabava
Komentari (0)
Dodaj komentar