Srušena teorija zavere: Kako se zastava vijori na Mesecu

Američka Nacionalna vazduhoplovna i svemirska administracija (NASA) rešila je da izazove sve one koji veruju u neku od teorija zavere na “okršaj”.

– Mislite da nismo sleteli na Mesec? Ili da je Zemlja ravna ploča? Istražujemo bilo koju od teorija zavere i lažne vesti u specijalu povodom Noći veštica – pitajte nas šta god želite. Šta mislite koje smo to tajne planove kovali tokom godina? Podelite ih sa nama! – napisali su na zvaničnom Tviter nalogu NASA predstavnici ove agencije, gde ih prati više od 41 miliona ljudi.

Naravno, mnogi su sa oduševljenjem dočekali ovaj izazov i postavili veliki broj pitanja i pretpostavki, na koja su stručnjaci iz NASA odgovarali, a čitaoci su prisustvovali razbijanju teorija zavere.

Naravno, jedno od pitanja bilo je nezaobilazno – ukoliko su ljudi stvarno sleteli na Mesec, kako je moguće da se na snimku američka zastava vijori, kao da ima vetra, a poznato je da u svemiru nema vazduha.

NASA odgovor: Hvala na ovom pitanju! Zastave izgledaju kao da vijore, ali zapravo se ljuljaju. Ljuljanje se na Zemlji dešava zbog gravitacije i otpora vazduha, ali se na Mesecu sve što se zaljulja nastavlja da se pomera mnogo duže.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

meseczastava
Komentari (6)
Dodaj komentar
  • Zora

    E ovo je objasnjenje za nize razrede osnovne skole. Sad kazu da je nemoguce proci Van Alenove pojase, a tad su ih prosli Kako? Zaobisli ih ili sta?

  • Dejan

    Ako su onda sa onom tehnologijom otišli na mesec,zasto do sad niko nije ni pokušao sa mnogo naprednijom

  • bambi

    Milovane, modul ne koristi turbine. Ti si to onako automobilski rekao verovatno. Postoje raketni motori kojim se moze manevrisati i spustiti modul na najbolje moguce mesto. Prasina ispod modula jeste razmaknuta jedan deo povrsinski ali sigurno da se na tom mestu sletanja ne ocekuje kompletno dislociranje prasine do nivoa kratera. Ni na Zemlji se tako nesto ne desava gde je gravitaciono polje mnogo jace. Ne razumem cemu takav komentar. Vise ima ljubomore i zavisti u komentaru nego li ikakve realnosti. Euroskeptik je napisao tri recenice i ni u jednoj apsolutno nista nije izneo kao cinjenicu. Moramo da prestanemo sa takvim prosto prosirenim recenicama u kojima ima onih prica bio jednom jedan ili idem ja sokakom kad odjedanput odjedna vidoh da cujem. Koji raznorazni strucnjaci demantuju i sta demantuju? Nauka je egzaktna disciplina. Dosta je vise bilo verskih, horoskopskih i vradzbinskih pogleda i tumacenja sveta.

  • milovan

    A kako se vide stope u prasini?? A kada je modul sletao,morao je da ukljuci turbine da ga zaustave a nije oduvao prasinu.?????

  • euroskeptik

    Nisam pobornik teorija zavere,ali takođe koliko je čvrsta ova tvrdnja o ljuljanju zastave i da to ljuljanje dovede do toga da se zastava viori.Tako da ne znam šta je to Bambi dočekao.Raznorazni stručnjaci svakodnevno sami sebe demantuju,oni još razmatraju kako su sagrađene piramide u Egiptu i malo,malo pa objave neko epohalno otkriće.

  • bambi

    E ovo sam cekao i docekao. Neka se nauka suprostavi direktno svim pametnjakovicima kojima su kojekakve ideologije isprale mozak.