Šta je starije, kokoška ili jaje? Konačno smo dobili odgovor na ovo verovatno najčuvenije pitanje

Ovo pitanje jedno je od najčešće postavljanih u istoriji, a ljudi često biraju odgovor ‘jaje’, uz argument da su na taj način još dinosaurusi dolazili na svet.

Ipak, naučnici sa univerziteta Šefild i Varvik imaju drugačiji odgovor, piše Dejli Mejl.

Njihovo istraživanje, naime, pokazalo je da ljuska kokošjeg jajeta može nastati samo iz proteina koji se stvara u jajnicima kokoši, što znači da je kokoš morala postojati pre jajeta.

Taj protein, objašnjavaju naučnici, zove se OC-17 i deluje poput katalizatora koji ubrzava razvoj ljuske, a tvrda ljuska je potrebna da zaštiti žumance u kojem se razvija pile.

Naučnici su u istraživanju koristili superkompjuter HECToR kako bi mogli da zumiraju unutrašnjost jajeta i prate njegov razvoj.

Ono što su otkrili je da je protein OC-17 ključan za podsticanje kristalizacije u ranim stadijumima razvoja ljuske tako što pretvara kalcijum karbonat u kristale kalcita koji prave ljusku.

Kristali kalcita se, inače, mogu naći u kostima i oklopima raznih životinja, s tim da se kod kokošaka on stvara brže nego kod bilo koje druge vrste i proizvodi šest grama ljuske u 24 sata.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

jajekokoskazanimljivosti
Komentari (19)
Dodaj komentar
  • Anonimni

    Da bi se izleglo jaje, mora kokoška da leži na njemu, drugačije neće. Ne treba naučnici. Znači kokoška. E sad, ne znam zašto sam ovo rekao…

  • Đura

    Ni kokoška niti jaje ; najstariji je PETAO

  • Anonimni

    Ja mislim da od svega ovoga moze da se rikne

  • Vujo032

    Moj drugar kaze da je to samo ateistima dilema.Bog je prvo stvorio muskarca, pa zenu, i tako je krenulo, i po toj analogiji prvo je stvorio petla, pa kokos, i onda krecu jaja 🙂

  • Smislov

    Mislim da se uvek pogrešno odgovara na pitanje: šta je starije, kokoška ili jaje. Svi koji daju odgovor na ovo pitanje misle na kokošije jaje a u samom pitanju se ne spominje čije, koje jaje već uopšteno, samo jaje. I zato je sigurno starije jaje. A ako se misli na kokošije jaje, e onda može da se teoretiše.

    • Anonimni

      Majka je starija od svoje dece pa je logično da je kokoška-majka starija od jajeta-svoje dece

  • Anonimni

    Britanci i stručnjaci 🤭

  • Dragoljub

    Stručnjaci!! A kako je nastala ta kokoš što je stvorila taj enzim za otvrdnjavanje ljuske jajeta???

  • Anonimni

    Od svega toga starija je IDEJA da treba nešto tako da postoji, a naučnici neka rade svoje, samo da novinari ne komentarišu rezultate…

  • Deda Steva Banatski

    Od svega toga starija je IDEJA da treba nešto tako da postoji, a naučnici neka rade svoje, samo da novinari ne komentarišu rezultate…

  • Patriot

    Za verne to nikada nije bio problem, jer znaju da je Bog stvorio sve živo i dao mu mogućnost razmnožavanja. To je problem za neverne, za evolucioniste. Kamo sreće da im je to jedini problem koji im je Đavo podvalio!

    • Anonimni

      Potpuno se slazem sa ovim odgovorom ;uvijek polemika sta je starije a nikad pravog odgovora … E sad se zamislite istrazivaci odkud sve na ovom svijetu 🤔🤔🤔

  • Holden

    Kokoška je kao vrsta nastala ili ukrštanjem dvije danas nepoznate ptice ili skokom u evoluciji. Dakle prva od vrste koju sad poznajemo se izlegla iz jajeta (u oba slučaja). Tako da naučnici i superkomjuteri,mogu da odmore🤣

  • Zoran14223

    Ja mislim da bi povodom ovog pitanja trebalo da se oglasi glavnokomandujuci AV.

    • Anonimni

      petao je stariji

  • Anonimni

    Stvarno su glupi naucnici.

  • Srb

    „Naučnici“ su očito vrlo glupi. To pitanje ne traži odgovor, već upućuje na razmišljanje šta je uzrok a šta posledica, u situacijama kada to nije jasno. Ono se postavlja da prekine jalovu diskusiju. A u prevodu glasi „sve je relativno moj Alberte“.

  • Ćira ne bira

    Ok, ali i dalje visi pitanje u vazduhu, od čega je kokoška nastala?Ni šta iz ovog teksta nismo naučili.Proteini, ovo-ono, ali misterija je još uvek nerešena.Odakle i iz čega je nastala prva kokoška, da li je postojao i prvi petao, i kako su nastali?Jesu se rodili iz nečega, jel’ je i tu neki „sveti duh“ bio u pitanju?Kad smo već kod ove teme, isto bi važilo i za sva druga stvorenja.I dalje je sve u sferi teoretisanja kojekakvih „naučnika“ koji ništa ne rešavaju, poput silnih YT kanala sa raznim misterijama i teorijama raznih teoretičara, teorijskih fizičara i ostalih „stručnjaka“.Šta je npr. rešio i dokazao Michio Kaku?Ništa.Sve je obično teoretisanje i nagađanje, nikakvih konkretnih dokaza nemamo ni dan danas.Sve se svodi na teoretisanje, a sve su to prazne priče koje možeš čuti i od lokalnih pivopija ispred prodavnice, samo što oni nisu debelo plaćeni poput ovih lažnih naučnika i stručnjaka koji ništa ne rešavaju.I to što se otkrije i zna, to se ne objavljuje javno.Kriju se i saznanja o vanzemaljcima, mada ima jasnih dokaza da su ih viđali i sretali i davno pre ove naše civilizacije, ako se to može tako uopšte nazvati.Jer da je ovaj svet civilizovan, pa baš i nije….

    • Anonimni

      Starija je baba od unuke a logično je da je unuka mlađa od babe