Stop nesanici

Da li imate problema sa spavanjem? Nesanica nekada može da bude ozbiljan problem, naročito ako dugo traje. Bez dobrog sna nema ni uravnoteženog života. Da bismo lakše i bez poteškoća zaspali, potreban nam je osećaj smirenosti i sigurnosti. Međutim, kako to postići, pitamo se. Evo nekoliko recepata koji nam provereno mogu pomoći.

Za dobro spavanje treba pripremiti male rituale, kao što su, na primer, tople i mirisne kupke, male opuštajuće masaže losionima za negu tela i, naravno, pripremite neku dobru knjigu za čitanje. Sledeći savet je da obavezno izbacite televizor iz svoje spavaće sobe, jer je upravo on jedan od glavnih krvaca za razbijanje sna. Setite se i sami koliko puta vam se dogodilo da zbog nekog filma ili serije preskočite vreme kada biste inače zaspali.

Sledeća na spisku je temperatura u vašoj sobi. Ona zimi ne bi trebalo da prelazi 19 stepeni Celzijusa. Takođe je vrlo važno da ta prostorija bude i dobro provetrena – te dve stvari su naprosto neizostavne.

Lekari kažu da je od važnog uticaja na dobar san i hrana koju unosimo pre odlaska u krevet. Zato je vrlo bitno da večera bude lagana. Dovoljna je čaša mleka, jogurt ili neki od biljnih čajeva koji umiruju naš organizam; to bi, na primer, bili oni od kamilice, lipe, ali i od pomorandže.

Od velikog uticaja na kvalitet našeg sna je i krevet na kome spavamo. Prema nekim sprovedenim istraživanjima, više od 50 procenata Evropljana žali se posle buđenja na bolove u leđima. Da li i vi spadate u ovu grupu ljudi? Kako su naučnici naknadno utvrdili, u 20 procenata slučajeva uzrok ovog bola je baš – neprimeren krevet. Takođe se ističe da bi krevet, to jest dušek na kome spavate, trebalo menjati svakih desetak godina.

Ako se posle ovoga budete pridržavali navedenih saveta, garantovano je da možete reći zbogom svojim problemima sa nesanicom i nespavanjem. Ostaje vam samo da isprobate.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar