Supernamirnice

Samoposluga, pijaca i frižider pune su supernamirnica koje mogu da poprave vaše zdravlje, ali samo ako znate šta se u njima krije.
Namirnice za poboljšanje zdravlja predstavljaju pravo blago i zato ih uvek treba imati u frižideru. Crvena paprika je najbolji izvor betakarotena i vitamina C, koji smanjuju rizik od srčanih oboljenja i raka. Sos od paradajza sadrži veliku količinu likopena, koji snižava rizik od raka dojke i pluća, kao i bolesti srca. Studije pokazuju da brokoli predstavlja efikasnu zaštitu od raka debelog creva.
Ako ste često umorni i pospani, pojedine namirnice mogu vam pomoći da povratite snagu. Sardine su bogate gvožđem, koje je neophodno za oslobađanje energije, kao i omega-3 masnim kiselinama, koje igraju ključnu ulogu za funkcionisanje mozga. Integralni hleb obogaćen raznim semenkama sporije oslobađa energiju od belog hleba. To će vam pomoći da mnogo duže ostanete orni i čili. Istraživanja su pokazala da osobe koje dnevno pojedu porciju mekinja imaju više energije u toku dana.
Šta treba da jedete ako se uveče prevrćete po krevetu i ne možete da zaspite, a ujutru se budite pre prvih petlova? Šolja toplog mleka sadrži melatonin, hormon koji ima smirujuće dejstvo. Smokve su bogate kalcijumom i magnezijumom, koji opuštaju mišiće i relaksiraju ceo organizam. Čaj od nane smiruje želudac, tako da je sjajno rešenje za ljude koji večeraju kasno i mnogo.
Neke namirnice koje imaju puno kalcijuma sadrže određena jedinjenja koja vezuju minerale, umanjujući im tako sposobnost da se apsorbuju u telu, kažu naučnici s Univerziteta na Havajima. Umesto preporučenih 1.000 mg kalcijuma na dan, fokusirajte se na apsorbujući kalcijum i sakupite 300 mg. Ovog apsorbujućeg kalcijuma ima u mleku, soku od pomorandže, slanini, pasulju i mladom siru.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

gvozdjeishranalikopenomega 3riba
Komentari (0)
Dodaj komentar