Švajcarci prvi uvoze kubansku kafu u SAD

Filijala švajcarskog prehrambenog giganta Nestle-a, Nespreso, postaće prva kompanija u više od 50 godina koja će kubansku kafu uvoziti u SAD, usled otopljavanja trgovinskih odnosa između dve zemlje.

Američki Stejt Department je u aprilu dodao kafu i još neke proizvode na listu dozvoljenih uvoznih artikala proizvedenih od strane nezavisnih kubanskih preduzetnika, navodi agencija Rojters.

„Takva regulatorna izmena otvara put Nespresu da na jesen počne sa prodajom kafe pod brendom “kafesito de Kuba“ u SAD“, navodi se u saopštenju kompanije.

Nespreso je, takođe, najavio partnerstvo sa neprofitnom organizacijom Tehno Serv, s ciljem pružanja pomoći nezavisnim uzgajivačima kafe na Kubi.

„Želimo da potrošači u SAD probaju ovu neverovatnu kafu i da uživaju u njoj sada i u godinama koje dolaze“, izjavio je predsednik Nespresa za SAD, Giljom le Kanf.

Prema podacima Međunarodne organizacije za kafu, Kuba ima godišnju žetvu od oko 100.000 džakova kafe, težine 60 kg.

Iako je to čak pet puta više od godišnje proizvodnje Jamajke, ono je tek delić od očekivane ovogodišnje proizvodnje Kolumbije, od čak 13,5 miliona džakova.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

kafakubasadsvajcarska
Komentari (0)
Dodaj komentar